феб 12, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Nakit od zlata

Nakit od zlata

Nakit od zlata

Kada kažemo zlato, prvo na šta pomislimo je bogatstvo. Ono predstavlja čistoću, postojanost i sjaj. Zlato se, pre svega, smatra simbolom savršenstva. Polazeći od ovih opštih razmatranja o njemu i nakitu izrađenom od zlata, navode se specifični motivi za kupovinu i nošenje četiri glavne skupine zlatnog nakita:

Prestiž

U trgovini zlatom prestižni nakit igra beznačajnu ulogu. Kada je ovaj nakit u pitanju, svrha kupovine je ulaganje novca, pa se u pojedinim slučajevima radi o zaista visokim iznosima. Takav nakit ne nosi se u svakoj prilici, već samo onda kada vlasnik želi da istakne svoj materijalni i društveni položaj.

Tradicijazlatannakit3

Tradicionalni nakit predstavlja brojčano najveći broj nakita. Tu ubrajamo vereničko i venčano prstenje, nakit koji se dobija za krštenje i slično. Dakle, nakit koji se poklanja unutar porodičnih odnosa u značajnim prilikama. Obično se stalno nosi i dokazuje religioznu ili tradicionalnu povezanost.

Poklon

Ovaj nakit je, zapravo, emotivna spona između onog ko poklanja i onog ko prima, ali pri čemu nema religioznih elementa. Ko poklanja zlato želi da pokaže savršenost i postojanost svoje ljubavi, poštovanja i naklonosti.

zlatannakit2Za sebe

Individualni nakit kupujemo sami sebi. Izbor nam puno govori o samoj ličnosti kupca koji ponekad na taj način nesvesno pokazuje koliko drži do sebe.

Zapravo, gore nabrojane skupine nije moguće precizno odvojiti jednu od druge, granice su često maglovite, a nekad se nakit može svrstati u više skupina.

Komentari su zabranjeni.