dec 10, 2009

Napisao Urednik u Istorija, O materijalima | 0 komentara

Ženstveni nakit od roze zlata

Ženstveni nakit od roze zlata

Osim naširoko poznatog žutog zlata, vrlo je popularno i belo, a sve više i druge legure zlata kao što su crno zlato, ljubičasto zlato i sve popularnije zlato rozikaste boje. Ono je ove godine dobilo na popularnosti i sve ga više dizajnera nakita koristi u svojim kolekcijama.

Roze zlato je ustvari legura zlata i bakra, koja je popularnost stekla zahvaljujući svojoj boji, pa je nakit izrađen od nje neverovatno nežan, ženstven i diskretan, ostavlja utisak finoće bez i najmanje doze napadnosti koja neretko odlikuje nakit izrađen od žutog zlata. Najpoznatije je pod engleskim terminom “rose gold”, a ostali nazivi su i “crveno rozezlato1zlato”, “rusko zlato”, s obzirom da je početkom devetnaestog veka bilo veoma popularno u Rusiji, ali ćemo danas retko gde čuti da upotrebljava taj izraz.

S obzirom na učestvovanje bakra, boja ove legure zlata varira od rozikaste prema crvenoj. Što je udeo bakra veći, to je zlato crvenkastije. Najčešće se koristi 75% 18-karatnog zlata i 25% bakra. Verzija roze zlata sa najviše karata, tačnije 22- karata, poznata je pod nazivom “Crown gold”.

Podeli ovaj tekst sa drugima
[blinklist] [del.icio.us] [Digg] [Facebook] [Furl] [Google] [LinkedIn] [Mixx] [MySpace] [OnlyWire] [Reddit] [Shoutwire] [Slashdot] [Spurl] [Squidoo] [StumbleUpon] [Technorati] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]

Napišite komentar