апр 23, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Argentinski nakit – kriza kao podsticaj za kreativnost

Argentinski nakit – kriza kao podsticaj za kreativnost

Argentinski nakit – kriza kao podsticaj za kreativnost

Proizvodnja argentinskog nakita drastično se promenila 2001. godine kada je zbog naglog porasta troškava ograničena upotreba određenih materijala, te mnogi umetnici i juveliri započinju intenzivan kreativni proces.argentina3

Srebro, koje je zamenilo zlato, počelo je igrati važnu ulogu, i sa njim su juveliri počeli kombinovati dijamante. Ovo je bio nov i veoma zanimljiv spoj, neka vrsta refleksije modernih vremena u kojima nema mnogo prefinjenosti, i avangardnog stila gde je sve prilično “zategnuto”.

argentina2Na mnogo načina kriza je pozitivno uticala na stvaralački duh juvelira. Na primer, za izradu nakita se počinju koristiti papir i plastika, što do tada nije bila česta pojava u Argentini. Prinuđeni na maneulni rad, juveliri su pravili veliki broj unikatnih komada, koji su samim argentina4tim što su izrađeni na taj način imali veliku vrednost. Argentinski nakit je tada odražavao i neku vrstu mladaločkog bunta kroz prepletanje stilova u samo jednom komadu i živim bojama na sve strane.

Umetnost, kvalitet i funkcionalnost su, bez sumnje, stubovi dobrog nakita. Argentinski umetnici su i tek kako savladali ovaj zanat i drže čvrsto te iste stubove na svojim uspravnim leđima hodajući glavom okrenutom ga nebu, ka beskonačnosti, jer za njih, kao i za sve dobre umetnike, granice ne postoje.

Komentari su zabranjeni.