дец 2, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Legende i mitovi | Коментари су искључени на Biseri – suze Bogova

Biseri – suze Bogova

Biseri – suze Bogova

U skoro svim ljudskim kulturama, biseri su smatrani darom prirode i Boga ljudima. Njihovoj misterioznoj lepoti kroz istoriju su bile pripisivane magične moći, a verovatno zbog toga što je moguće iskoristiti ih da se od njih napravi nakit, a da se prethodno uopšte ne obrađuju, za razliku od ostalih dragulja koji zahtevaju delanje ljudske ruke, često  mukotrpan i dugotrajan posao. Biser jeste toliko savršen dragulj, da mu nikakve transformacije i intervencije nisu potrebne.suzebogova

U hindu kulturi, smatra se da su biseri povezani sa mesecom, oni su simbol ljubavi i besprekorne čistote. Njihovi tekstovi ukazuju da je Krišna otkrila prve bisere i poklonila ih svojoj kćeri na dan njenog venčanja.

Islamska tradicija bisere poštuje u još većoj meri. Kuran ih veliča, govori o njima kao o velikoj nagradi koja otvara vrata raja, pa je s toga biser postao simbol savršenstva.

suzebogova2Hrišćanska tradicija je takođe usvojila biser kao simbol besprekornog, čistog i savršenog.

Mnogi od ovih mitova sačuvani su i dan danas. Na primer, često su povezani sa brakom i venčanjem. Predstavjaju trideset godina braka. Veruje se da su biseri, u stvari, suze Bogova, koji ih svakoga dana, ujutru, kada je rosa, smeštaju u kamenice. Pružaju ljubav i plodnost, i imaju moć da oslobode od zla. Možda su to, zapravo, razlozi zašto simbolizuju brak.

Komentari su zabranjeni.