дец 15, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Da vaš nakit ponovo zablista

Da vaš nakit ponovo zablista

Da vaš nakit ponovo zablista

Alkohol za zlato

Ako zlatan nakit koji retko kada nosite izgubi sjaj, operite ga vodom i neutralnim sapunom. Iščetkajte ga mekom četkicom za zube, a potom osušite mekom suvom krpom.
Zlatni prsten možete očistiti i tako što ćete ga potopiti u alkohol i lagano iščetkati.

Nalakirajte srebro

Za čišćenje srebra koriste se posebna sredstva, ali postoje još neke metode za šta vam je potreban materijal dostupan u kući.

Potamneli srebrni nakit čistite limunom ili ga zamočite u vodu u kojoj ste otopili sodu bikarbonu. Istrljajte dobro svaki komad nakita, a zatim ga osušite mekom suvom krpom.ciscenjenakita222

Filigranski srebrni nakit možete očistiti mešavinom alkohola i pudera za bebe. U dubinu nakita četkicom utrljajte tu mešavinu, a potom ispolirajte nakit krpom.

Ako je srebrni nakit dodatno ukrašen dragim kamenjem, kao sredstvo za čiščenje će vam odlično poslužiti, ni manje ni više, do piljevina. Pospite je po srebrnom delu nakita, a zatim je uklonite čistom suvom krpom.

Srebro u dodiru sa kožom oksidira i ostavlja taman trag. Da biste to izbegli, nakit isperite vodom  u koju ste dodali malo amonijaka, pa kada se deo nakita koji dolazi u dodir sa kožom sasvim osuši, premažite ga bezbojnim lakom za nokte.

ciscenjenakita444Povratite bakru izgubljeni sjaj

Bakarni nakit vremenom gubi sjaj, pa možete probati da ga očistite deterdžentom za sudove. Ako ste na nakitu od bakra uočili fleke, uklonite ih vatom koju ćete natopiti sirćetom i solju. Kako bi ovakav nakit dobio još istaknutiji sjaj, istrljajte ga limunovom korom.

Slana voda – raj za bisere

Kao što smo i pomenuli u nekoliko prethodno napisanih tekstova o biserima, njih je potrebno nositi što je češće moguće. To je veoma dobro po njih, jer na taj način čuvaju svoj sjaj  i blistavost.ciscenjenakita333

Ako se desi da vam biserni nakit požuti, što nije retkost, onda bi bilo dobro potopiti ih u mlako vinsko sirće. Posle toga, naravno, sledi pranje vodom i sušenje čistom krpom.  

Ako svoje bisere ne nosite suviše često, oni gube sjaj. Da biste im ga povratili, ostavite svoj biserni nakit da nekoliko dana “prespava” u slanoj vodi.

Čišćenje žada i jantara

Žad i jantar čiste se benzinom ili alkoholom. Nakon čišćenja valja ih premazati maslinovim uljem, a potom ispolirati jelenjom kožom, kojom ćete istovremeno ukloniti i višak ulja.

Neplemeniti materijali

Možete ga čistiti četkicom za zube prethodno namočenoj u alkohol i soda bikarbonu. Nakon toga ga isperite i osušite mekom krpom, dok se plastični nakit može očistiti kaladontom.

Komentari su zabranjeni.