нов 30, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Elegancija neobrađenog tirkiza

Elegancija neobrađenog tirkiza

Elegancija neobrađenog tirkiza

Iako nikada nije prestajao da bude u trendu, nakit od neobrađenog tirkiza ove zime je definitivno in. Modni dizajneri predlažu što glomazniji nakit od tog najvrednijeg neprozirnog poludragog minerala. Kameron Dijaz dokazala je kako nakit od tirkiza može biti glamurozan s raznim odevnim kombinacijama i kako pruža neograničene mogućnosti počevši od boja preko materijala pa sve do samih prilika u kojima se nosi.

Osim što je estetski efektan, za tirkiz se veruje da privlači ljubav, novac, zdravlje i lepotu. Možda je i to jedan od razloga zbog čega je među najtraženijim dragim kamenjem. Takođe je odličan i kao poklon, jer se prema predanju veruje da donosi blagostanje i sreću.

Tirkiz se često kombinuje sa drugim dragim i poludragim kamenjem, a često se može videti i u kombinaciji sa starim srebrom i zlatom. Tirkiz, kog su Francuzi nazivali ‘turski kamen’ jer je u Evropu stigao s venecijanskim trgovcima koji tirkiz2su ga nabavljali na turskim trgovima, tražen je i zbog svoje vrlo atraktivne boje.

Tirkiz se može naći u širokom spektru plavozelenih tonova, a najcenjeniji je azurnoplavi tirkiz s primesama bakra. Oduvek je ovaj fascinantni kamen imao značajno mesto u gotovo svim velikim svetskim kulturama, pa su tako južnoamerički Indijanci verovali da donosi sreću i nazivali ga ‘komadićem neba’ dok su stari Egipćani, pak, bili uvereni da menja boju u zavisnosti od opasnosti koje prete osobi koja ga nosi.

Komentari su zabranjeni.