јан 4, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | 3 komentara

Intenzivno zeleni peridot

Intenzivno zeleni peridot

U nekim antičkim spisima postoje beleške da je narod drevnog Egipta pronašao ovaj kamen u Crvenom moru skoro 1 000 godina pre nove ere. Tada se nije znalo o kom kamenu se radi, pa se peridot smatrao smaragdom.

Peridot je kamen žućkasto zelene boje. Element koji mu daje ovu veličanstvenu boju jeste gvožđe koje je sastavni deo njegove kompozicije. Samim tim, intenzitet pomenute boje je konstantan. Kod većine dragog kamenja elementi koji daju boju kamenu nisu deo njihove hemijske strukture, pa njihova količina varira što čini jačine boja različitim.peridot2

On spada u mekše kamenje, pa se vrlo često nalazi u komadima nakita kao što su privesci i minđuše. Budite pažljivi kada nosite nakit ukrašen peridotom. Najbolji način za njegovo čišćenje je mlaka voda i sapun.

Za razliku od ostalog dragog kamenja zelene boje, peridot je dosta jeftiniji, pa ga samim tim draguljari i prodaju u većoj meri. Veruje se da poboljšava koncentraciju i stimuliše rad na intelektualnom nivou.

  1. Milivoje Abadzic says:

    Gde da nabavim peridot kamen ili prsten sa kamenom PERIDOTA ili lancic sa kamenom PERIDOTA i kako prepoznati i na osnovu čega se moze ustaoviti da li je to pravi PERIDOT ili je vestacki. Nadam se odgovoru uz srdacan pozdrav Iz Banja luke od Milivoja Abadzica.

  2. Hm, zaista imate ukusa, peridot je predivan i nećete pogrešiti ako ga kupite. Neka vas ne mrzi da prošetate po draguljarnicama, a možete pokušati i preko internet aukcija, pri čemu ćete vrlo lako naići na povoljan nakit ukrašen peridotom. Srećno!

  3. Milivoje Abadzic says:

    Dobio sam peridot iz Pakistana. Hvala na pomoci.