феб 25, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Uzgoj kultivisanih bisera

Uzgoj kultivisanih bisera

Uzgoj kultivisanih bisera

Prvi uzgoj bisera se u potpunosti oslanjao na dve školjke. Danas je uzgoj dosta selektivniji. Japanski stručnjaci su utvrdili tipove školjki koje su u stanju da daju najkvalitetnije bisere. Ove odabrane školjke stvaraju bisere božanstvenog  sjaja.

Tehničari sa iskustvom sa velikim oprezom otvaraju žive školjke i sa velikom preciznošću stavljaju komadić izglačanog tkiva u samo jezgro školjke. Školjka zatim luči biserne slojeve oko jezgra od kojeg se stvara biser.uzgoj2

Posle toga, školjke se vraćaju u more gde se u određenim vodama koje su bogate hranjivim materijama, hrane i rastu stvarajući biserne slojeve. Zimi se školjke premještaju na jug, u toplije vode.

Školkje se uzgajaju na platformama koje osiguravaju najbolje uslove rasta. Tehničari svakodnevno kontrolišu temperaturu vode i uslove prehrane na različitim dubinama pa stoga, kada je potrebno, podižu ili spuštaju školjke kako bi iskoristili najbolje uslove za rast.

uzgoj3Uzgoj kultivisanih bisera zahteva da se školjke povremeno izvade iz mora kako bise očistile. Alge, naslage i ostale izrasline na školjkama nastale u moru skidaju se sa školjki da ih paraziti ne bi oštetili.

I konačno, školjke su spremne za sakupljanje bisera. One koje odole morskim zamkama kao što su tajfuni, napadi predatora, razlike u morskoj temperaturi i slično, izvlače se na obalu radi sakupljanja bisera. Ako je sve bilo kao što je predviđeno, rezultat je sjajan i vredan kultivisani biser.

Komentari su zabranjeni.