mar 23, 2010

Napisao Urednik u Zabava, Zanimljivosti | 1 komentar

Pirsing na nosu – istorija duga 4000 godina

Pirsing na nosu – istorija duga 4000 godina

Utvrđeno je da su pirsing na nosu ljudi nosil 4000 godina iza as na Bliskom Istoku, a sve je počelo kada je kralj Abraham svojoj drugoj supruzi na venčanju poklonio minđušu za pirsing na nosu. Ona je postala njen zaštitnik do kraja života. Afrička i plemena sa Bliskog Istoka ostali su dosledni ovom običaju, pa nos22mladoženja mladi dariva minđušu za nos na dan venčanja.

Mongolski carevi preuzeli su tradiciju bušenja pirsinga na nosu još u 16. veku u Indiji. Od tada, mnoge žene iz Indije probušile su pirsing na nosu i vole raznobojne modele minđuša. U nekim zemljama, tradicionalno, veličina minđuše na nosu domaćice kuće odražava finansijsku moć i status porodice u društvu. Kako raste budžet, tako i minđuša.

nos33U Indiji, minđuše za nos zovu se “nath” i imaju relgijski značaj, pa je bitno da ih žene nose tokom obreda nazvanog “puja”. “Nath” je spojen sa dugačkim lancem koji se završava u kosi i u tradicionalnom ruhu izgleda božanstveno.

Kako u Indiji veruju, žena koja probode svoj nos oslobođena je mnogih teških i jakih bolova druge vrste, što se prenosi i na dete te žene. Razlog za ovo verovnje je taj što se bušenjem pirsinga na nosu vrši presija na vene, što porođaj kasnije čini lakšim, kako smatra tamošnji narod.

Podeli ovaj tekst sa drugima
[blinklist] [del.icio.us] [Digg] [Facebook] [Furl] [Google] [LinkedIn] [Mixx] [MySpace] [OnlyWire] [Reddit] [Shoutwire] [Slashdot] [Spurl] [Squidoo] [StumbleUpon] [Technorati] [Twitter] [Windows Live] [Yahoo!] [Email]
  1. dsjla