дец 31, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Legende i mitovi | Коментари су искључени на Afera ogrlica

Afera ogrlica

Afera ogrlica

Kardinal Luj od Roana, izaslanik francuskog dvora, bio je član jedne od najistaknutijih aristokratskih porodica. Zbog širenja laži o Mariji Antoaneti i njenoj majci Mariji Tereziji, život ga nije milovao.

Kardinal je želeo da sledi put slavnog kardinala Rišeljea i da postane predsednik francuske vlade. Da bi to ostvario bilo je neophodno da povrati ugled kod kraljice. Za to je vrlo brzo i dobio priliku, kada mu je grofica de la Mot, njegova ljubavnica , predložila da kupi za kraljicu Mariju Antoanetu ogrlicu čiju je kupovinu kraljica odbila, pod izgovorom da marijakraljevska porodica štedi i da je rešila da više ne daje novac na dijamante.

Kardinal je sakupio novac i dao ga grofici, koja je potom otišla kod draguljara, uzela ogrlicu, ali… nije platila. S obzirom da je draguljar znao da je ogrlica za kraljicu, obratio se njoj kada je trebalo da se plati. Kraljica je rekla da ona nema nikakve veze sa tim, jer nije naručila ogrlicu i, naravno, odbila je da plati. Nastao je veliki skandal, a kardinal Luj od Roana i grofica de la Mot su uhapšeni i izvedeni na sud. Kardinala su na sudu oslobodili optužbi, dok je grofica osuđena na bičevanje i zatvor za prostitutke.

Komentari su zabranjeni.