дец 15, 2009

Napisao u Istorija, Legende i mitovi | Коментари су искључени на Ametistom protiv pijanstva

Ametistom protiv pijanstva

Ametistom protiv pijanstva

Stari Grci su verovali da ametist sprečava pijanstvo.

Dionis
, bog vina, slavlja, opijanja i veselja mnogo se uvredio kada je jedan od mnogobrojnih smrtnika odbio da mu izrazi zahvalnost.

Razbesneo i ljut, Dionis se zakleo da će se osvetiti svim smrtnicima koji ne uživaju u njegovim darovima vina i pijanstva.

Ništa ne sumnjajući i ne osećajući da na nju vreba opasnost, jer je i sama smrtnik, lepa mlada devojka Ametist lagano se kretala prema hramu u nameri da oda počast boginji Dijani.

Razjareni Dionis odmah ju je zapazio i poslao dva divlja, proždrljiva tigra da je rastrgnu i prožderu, nakon čega se udobno smestio da posmatra tu scenu.

Ametist je zavapila prema Dijani, a kada je Dijana videla šta se događa, brzo je pretvorila mladu devojku u svetlucav, čist, beli kamen, kako bi je zaštitila od opakog gneva boga Dionisa.

Ugledavši tu lepotu, dirnut i sa žaljenjem, Dionis je shvatio okrutnost svog ametist2postupka i zaplakao. Kako su suze kapale u njegov pehar pun vina, vino je počelo da preliva pehar i došlo je u dodir sa vrhom kamena. Do tada beli, kamen je upio boju vina i preobrazio se u kamen prelepe ljubičaste boje nazvan ametist.

Dionis je odlučio da iz ljubavi prema divnoj devojci Ametist kamen od tada zadobije moć protiv delovanja alkohola i svake druge opijenosti.

Komentari su zabranjeni.