мај 3, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Ametrin – 2 u 1

Ametrin – 2 u 1

Ametrin – 2 u 1

Priroda je ljubiteljima dragog kamenja poklonila fascinantni dragulj ametrin. On je dvobojni kvarc, apsolutno neverovatna kombinacija dva poludraga kamena: ćilibara i ametista. Poseduje svojstva i jednog i drugog, što ga čini jedinstvenim i neponovljivim.

Ametrin daje priliku za uživanje u dvema vrstama dragulja noseći samo jedan kamen oko vrata, ruke, na ušima ili kao pirsing na raznim drugim delovima tela.ametrine2

Rudnik poznat kao Rio Grande do Sul u Brazilu imao je tu privilegiju da u njemu prvi put bude pronađen ametrin. A danas, on se nabavlja iz samo jednog rudnika na celome svetu, a to je rudnik Anahi u Boliviji. Ametrin iz Bolivije vredniji je od bilo kog ametrina iz Brazila. Međutim, postoji mnogo sintetičkih “dragulja” koji se prodaju na tržištu kao ametrin, a takvi se najviše proizvode u Rusiji. Kupci pravi kamen mogu identifikovati na osnovu boje, bistrine, reza i karatne težine.

Originalni ametrin emituje ljubičastu boju ametista i žutu boju citrina. Obe boje se međusobno vrlo dobro dopunjuju. Može biti neznatnih varijacijama u nijansama, ali osnovne boje moraju biti ove dve. Komadi sa efektom mešanja boja manje su cenjeni, pa stoga birajte one sa jasnijim ametrine3prelazom.

Ametrin je transparentni kamen koji ima vrlo malo nedostataka, a staklasti sjaj pojačava svu njegovu lepotu. Jasnoća se i tek kako može poboljšati sečenjem. Seče se u mnogo različitih oblika: ovalni, kruškasti smaragd, pravougaoni itd. Međutim, pravougaoni oblik je u ovom slučaju najbolji. U ovom obliku, koji omogućuje da se identifikuje original, jasno se vidi savršen spoj dve boje.

Što je ametrin teži i veći, vidljivost dve karakteristične boje je bolja. Njegova idealna karatna težina je sedam i preko te cifre. Ametrin od pet karata je takođe u redu, ali manje od pet neće dati željeni efekat. Sa povećanjem karatne težine povećava se i cena, ali ametrin se ipak ispostavio kao jeftin, jer po jednoj ceni dobijate dva kamena.ametrine4

Idealan je za “viseći” nakit, neke dugačke svečane minđuše, elegantnu ogrlicu, ali i prsten nastao kombinacijom ametrina sa 18-karatnim žutim zlatom ili srebrom.

Veruje se da ametrin razvija kreativnost, samopoštovanje, samopouzdanje i emocionalnu stabilnost. Ovaj posve neobični dragi kamen doprineće da njegovim nošenjem osetite sve čari prirode i Božansku moć nad njom.

Komentari su zabranjeni.