апр 28, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Andaluzit atraktivnog izgleda i još atraktivnije boje

Andaluzit atraktivnog izgleda i još atraktivnije boje

Andaluzit atraktivnog izgleda i još atraktivnije boje

Andaluzit je dragi kamen zadivljujuće boje i izgleda koji je svoj naziv dobio po mestu gde je prvi put pronađen, a to je Andaluzija u Španiji. Čim ga vidite, toliko vas očara da odmah želite da ga posedujete. Tržište nudi veliki broj kopija andaluzita koje ne vrede onoliko koliko koštaju. Kako vas ne bi prevarili i kako biste znali da je dragulj koji imate zaista andaluzit, pročitajte ovaj tekst koji će vam u mnogome pomoći da prepoznate pravi.

Boja andaluzita

Pleohroizam jeste fenomen gde je reč o svetlosnim zracima koji padaju na dragi kamen reflektujući različite boje u različitim pravcima. On se prirodno javlja u andaluzitu, a andaluzit2putem efikasnog sečenja se prelamanje svetlosnih zraka može dodatno uvećati.

Andaluzit je pronađen u mnogo boja i nijansama sličnim boji zemlje. Braon i zelena dominiraju, a neke od njihovih nijansi su crveno-braon, zelenkasto-braon, crveno-zelena, žučkasto-zelena. Međutim, neretko se pojavljuje i andaluzit sive, crvene, narandžaste i roze boje. Pleohroistične boje su crvena, zelena i žuta. Dakle, ovaj fenomen će vam zaista dosta pomoći da prepoznate da li je reč o originalu.

Rez

Rez je najvažniji u pogledu lepote ovog neverovatnog kamena. Sva lepota kojom andaluzit zrači zavisi isključivo od reza. Noževima se efikasno ističe pleohroizam, što andaluzit4prija našim očima, ali i srcu kada se njime okitimo.

Andaluzit je toliko lep, da će vas svaki njegov oblik oduševiti, bilo da je okrugao, jastučastog, ovalnog, kruškastog ili bilo kog drugog oblika. Okrugli i pravougaoni jastučasti oblici prikazuju savršen spoj forme i boje.

Cena

S obzirom da je retka pojava, andaluzit ne koša mnogo. Njegova cena zavisi od karatne težine, boje i jasnoće, dok poreklo kamena ne utiče mnogo na cenu. Ako se dragulj seče po želji kupca, onda cena raste.

Najviše nalazišta andaluzita ima u Velikoj Britaniji, Španiji, Australiji, Americi, Rusiji i Kini.and

Njegova jedinstvena čvrstina ga čine idealnim za muški nakit. Zahvaljujući toj tvrdoći, ne zahteva stalnu negu, ali nekoliko osnovih mera predostrožnosti je neophodno imati na umu. Izloženost štetnim hemikalijama može oštetiti andaluzit time što više neće reflektovati boju u tolikoj meri, a previše grubih udaraca dovelo bi do njegovog raspada, što smo sigurni da ne želite da se dogodi.

Odenite na sebe andaluzit, jednu od njlepših kreacija prirode, i videćete kako vaše samopouzdanje neprekidno raste osećajući bezbroj pogleda na sebi.

Komentari su zabranjeni.