нов 19, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Legende i mitovi | Коментари су искључени на Biseri kao recept za sreću

Biseri kao recept za sreću

Biseri kao recept za sreću

Magično poreklo

Biser je zrnasta tvorevina koja nastaje kod nekih mekušaca, naročito kod školjki bisernica, višegodišnjim izlučivanjem sedefa na mestu ozlede ako u ljušturu dospe zrno peska ili neko drugo strano telo. Sastavljeni su od tankih, koncentričnih slojeva sedefa i većinom su okrugli. Koriste se za ukras i nakit, a cene variraju u zavisnosti od veličine, boje, oblika i sjaja. Nalaze se u beloj, srebrno-beloj, ružičastoj i crnoj boje. Prirodni i kultivisani biseri jesu proizvod lepote tajni mora. Rastu u živim školjkama, prelivaju se u duginim bojama i imaju duboko usađen sjaj dragog kamenja. Njihova struktura sastoji se od jezgra koje je slučajno, prirodnim putem, ili namerno, ljudskom intervencijom, došlo u školjku i do sedefa koji se stvara oko tog jezgra.biserikaoreceptzasrecu3

Legende

Kao jedan od najstarijih materijala za izradu nakita, biser je okružen mnogobrojnim legendama. U svim legendama onii su najsrećniji od svih dragulja, oni daruju ljubav i sreću onima koji ih nose.

U drevnoj Grčkoj reč biser je podrazumevala blistavost, a u starom Rimu ljupkost i uživanje. U još ranijim vremenima, legende i slike u Indiji prikazivale su bisere kao magične talismane. U nekim od najstarijih priča, mudraci su tražili prosvećenost uz pomoć bisera – talismana, koji se držao kao amulet na dlanu ruke. Postoje i slike ratnika koji u bitku odlaze sa štitovima optočenim biserima, da ih štite od nesreće i svakog zla. Na jednoj biserikaoreceptzasrecu2indijskoj slici, prelepa princeza naslikana je kako sastavlja ogrlicu od bisera ubranih sa bambusa, a bambus je biljka koja navodno raste tamo gde hodaju bogovi.

Takođe su bili poznati kao ljubavni nakit u Indiji, ali i u Persiji, gde je Aleksandar Veliki primio poklon u vidu prekrasnih bisera od svoje neveste Roksane. Prema legendi, da bi zavela Marka Antonija, Kleopatra je rastopila dva vredna bisera u vino, a da su biseri bili dragocenost i u Egiptu, pokazalo je otkriće nakita u grobovima mnogih faraona.

Komentari su zabranjeni.