мар 8, 2010

Napisao u Istorija, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Biseri na poklon budućim majkama

Biseri na poklon budućim majkama

Biseri na poklon budućim majkama

Kako u arapskom, biseri su bili izuzetno cenjeni i u staroj  Persiji i Indiji. Islam o biseru govori kao o simbolu  nevinosti, dok u mnogim drugim kulturama ima dublju simboliku. Dok su u Japanu biseri nosioci sreće, a u Kini časti, plemenitosti i musrosti, u Indiji se smatra da je žena koja nosi bisere blagoslovena da bude majka mnogo dece.

Njihova primena u medicini nije nikakav kapric bogatih. Njihova lekovitost je sve do sredine 19. veka zauzimala značajno mesto na stranicama udžbenika medicine, a prvi su sa korišćem započeli Arapi.

Zbog grandioznog prelivanja boja i svog odsjaja koji je nemoguće porediti sa odsjajem bilo čega drugog, mame bis2poglede oba pola i svih starosnih grupa. Zahvaljujući svom pomalo tajanstvenom poreklu nastanka i pripisivanim lekovitim i magičnim svojstvima, biseri su bili isključivo za buržoaziju, dok ga sada sebi mogu priuštiti i osobe sa prosečnim primanjima.

I dok su do skoro biseri bili rezervisani za naše bake, ovih sezona su sve popularniji među mladima, kako kao dodatak večernjoj toaleti, tako i uz farmerke, najjednostavnije košuljice ili majice. Nalazimo i da mnoge zvezde kombinuju bisere sa drugim materijalima kao čto su zlato, srebro, ali i koža.

Komentari su zabranjeni.