феб 24, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Biseri – prirodni, kultivisani i umetni

Biseri – prirodni, kultivisani i umetni

Biseri – prirodni, kultivisani i umetni

Kultivisani biseri, kao i prirodni, takođe se stvaraju u kamenicama, pa se zbog toga smatraju vrlo vrednim nakitom. Jedina razlika između kultivisanih i prirodnih bisera je ta što se prirodni biseri stvaraju potpuno slučajno, dok je kod kultivisanih bisera potreban rad ljudske ruke. Stručnjacima je dovoljno da pogledaju u rupicu na biseru kako bi znali njegovo poreklo. Međutim, jedini validni metod otkrivanja da li su biseri kultivisanog ili prirodnog načina nastanka bisera je rendgen.biseripku2

Umetni biseri se proizvode na umetni način, mehaničkim procesom u industriji, pa ni nemaju vrednost prirodnih ili kultivisanih bisera. Čak i oni najbolji umetni biseri se rade od kuglica staklastog materijala, plastike, koja se prelakira masom od transparentnog laka pomešanog sa krljušti ribe u prahu. Na taj način se oponaša svetlucavost i, uopšte, boja kakvu imaju pravi biseri.

Za prosečnog kupca, može biti vrlo komplikovano na prvi biseripku3pogled da napravi razliku između prirodnog ili kultivisanog bisera od umetnog. Sistem otkrivanja se sastoji od testiranja ugrizom koji laganim pritiskom zuba otkriva umetni biser, jer oni pod zubima daju osećaj izglačanosti, dok ovi drugi imaju nešto grublju površinu. To zavisi od kristalne strukture bisera od kojeg su sastavljeni i prirodni i kultivisani biseri.

Postoji još jedan, delotvorniji metod utvrđivanja: zagrebati biser nožem, ali vrlo pažljivo i lagano. Ako su biseri umetni, onda će se nakon toga sitni komadići odvojiti od površine.

Komentari su zabranjeni.