нов 28, 2009

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Boja dijamanta

Boja dijamanta

Boja dijamanta

Boja dijamanta ima najvažniju ulogu u određivanju njegove lepote, ali i visine cene, pa je to glavni razlog zašto draguljari često slažu kolekcije dijamanata po sličnim ili istim bojama. Lestvica boja obično počinje od slova D, što znači bezbojan, pa sve do Z, što označava tamno obojene dijamante. Ova skala je opšte prihvaćena u svim zemljama.

Takođe je bitno istaći da profesionalne laboratorije za ocenu boje određenog dijamanta prosuđuju gledajući dijamant sa strane, a ne sa vrha jer se tako bolje vide eventualne nečistoće. Dijamanti u rasponu od D do F se smatraju bezbojnim, od G do J se smatraju skoro bezbojnim, od K do M su malo obojeni, a od N do Y su obično svetložuti ili smeđi. Hemijskim vokabularom govoreći, idealan dijamant bi bio onaj koji je potpuno transparentan i bez boje, ali takav u stvarnosti ne postoji.bojadijamanta2

Boja dijamanta može kako povećati, tako i smanjiti vrednost određenog dijamanta, što zavisi od nijansi i intenziteta boje, pa će dijamant sa intenzivnom nijansom plave boje vrediti više od dijamanta s nijansom žute boje.

Kod boja je vrlo važna i retkost određene boje, pa su dijamanti koji nose slovo Z vrlo retki, ali i kao takvi skuplji od nekih drugih boja.

Samo su smeđe i žute nijanse česte nijanse, što znači da su ostale boje, tj. nijanse ređe, a time i skuplje.

Komentari su zabranjeni.