апр 12, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Ćilibar – mesto gde je smešten DNK dinosaurusa

Ćilibar – mesto gde je smešten DNK dinosaurusa

Ćilibar – mesto gde je smešten DNK dinosaurusa

Čilibar je fosilizovani biljni sok drveta bora i pripada porodici organskog kamenja. Njegovo ime izvedenoj je od srednjovekovne francuske i latinske reči “ambra” i arapske reči “anbar ambergris”. Ćilibar je jedan od najpoznatijih obojenih poludragih kamenja, a popularnost mu je porasla nakon emitovanja filma “Park iz doba Jure”. Pre njegovog prikazivanja potražnja za nakitom izrađenim od ćilibra bila je zanemarljiva, a zatim su milijarde amber2ljudi koji su gledali film saznali da je DNK dinosaurusa izvađen iz insekta i zarobljen u ćilibar. I tada su shvatili sav njegov značaj i otkrili njegovu lepotu.

Sa rastom potražnje, i broj lažnog kamenja koje se prodavalo kao originalno je porastao, a problem je bio to što je bilo vrlo teško razlikovati falsifikat od originala.

amber3Boja, bistrina, gustina, razdražljivost, mekoća, zarobljen insekt… Sve su to pokazatelji koji pomažu pri razlikovanju pravog kamena od sintetičkih smola. Za razliku od imitacije, pravi ćilibar će plutati na slanoj vodi zbog svoje specifične zapremine. Pod UV lampom, imitacija će se raspasti, a ako i dalje niste sigurni, vrh zagrejane šivaće igle stavite na kamen. Ako se oseti miris zapaljene plastike, a ne miris bora, onda je u vašim rukama falsifikat.

Ali, kada vam u ruke dođe onaj pravi, nećete moći da se odvojite od njega.

Komentari su zabranjeni.