дец 22, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Legende i mitovi | Коментари су искључени на Dijamant – simbol života ili otrov

Dijamant – simbol života ili otrov

Dijamant – simbol života ili otrov

Teško je odrediti datum nastanka dijamanta, ali je poznato da su u različitim kulturama i civilizacijama simbolizovali različite stvari. U vreme faraona, dijamant je bio simbol sunca, sinonim za snagu, hrabrost i istinu. Postavljen je na sredini znaka Ank, egipatskom hijeroglifu koji označava život.

U četvrtom veku pre nove ere, u indijskim tekstovima pisanim na sanskritu, pojavljuju se neke informacije vezane za ovo drago kamenje. One ukazuju na činjenicu da se još u to vreme trgovalo dijamantima.

U osmom veku pre nove ere, u nekim grčko-rimski tekstovima, pojavljuje se termin “adamas”, što označava “nepobedivost”. Poznat pos vom večnom “roku trajanja”, svojoj neuništivosti i čvrstini, dijamant je sinonim za “adamas”. Mitologija kaže da je Dijamant bio mladić izuzetne lepote koji se preobratio u istoimeni dragi kamen otrovdajući neverovatnu sreću i nenadmašnu snagu. Jača ljubav između supružnika, sprečava kontakt sa zlim bićima, divljim zverima i duhovima.

U srednjem veku, postajalo je verovanje da će se osoba izlečiti stavljanjem dijamanta na određeni deo tela, odnosno bolno mesto. No, Renesansa kaže drugačije. Veruje se da je papa Kliment VII, verujući u lekovitost ovog dragog kamena, popio medikamant na bazi dijamantskog praha, što ga je ubilo. Od tada je važio za otrov.  

Prva zemlja koja počinje sa proizvodnjom dijamanata jeste Indija, a kvalitet njihovog kamena je više nego izuzetan.

Komentari su zabranjeni.