нов 12, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Dijamanti kroz istoriju

Dijamanti kroz istoriju

Dijamanti kroz istoriju

Indija je dugi niz godina bila glavni izvor dijamanata u svetu, naročito na području Golkonde, glavnog grada za trgovinu dijamantima, koji je bio okružen mnogim rudnicima pomenutog.
Najstariji tekst u kojem se spominju dijamanti je budistički tekst  „Anguttara Nikaya“, nastao oko 296. godine pre nove ere, a dijamanti se takođe spominju i u nekim rimskim tekstovima. Tako je, na primer, veliki Plinije stariji u svom poznatom delu „Naturalis Historia“ spomenuo ornamentalnu upotrebu dijamanata kao vrlo korisnu graverima zbog izuzetne čvrstine.
U samim počecima, dijamanti su bili povezani sa božanskim,  pa su često korišćeni kao religijski predmeti u raznim ceremonijama, jer se smatralo da dijamanti nose ogromnu sreću. Osim toga, bili su i značajni kao pokazatelji staleža jer je samo određenom staležu bilo dozvoljeno da nosi dijamant određene boje, a samo su kraljevi smeli da nose sve dijamanti2vrste dijamanata. No, nisu dijamanti već i u to staro doba bili korišćeni samo kao nakit, već i kao sredstvo za bušenje, a što su pokazali određeni arheološki nalazi iz Jemena u Aziji.
Nakon što je hrišćanstvo postalo dominantna vera u Evropi, dijamanti su izgubili na vrednosti iz dva razloga: prvo jer je deo pripadnika ove vere odbijao bilo kakve stvari iz arapskog sveta, pa tako i dijamante, i drugi, jer su Arapi imali vrlo ograničenu trgovinu sa hrišćanskim zemljama. Takva situacija potrajala je dok Venecija nije uspostavila trgovačku mrežu s Arabijom, a uskoro je u Nurnbergu otvoren i prvi ceh majstora koji su se bavili obradom dijamanta. Taj ceh je označio prekretnicu, jer je prekinuo dugogodišnji tabu oko rezanja i obrade dijamanta, a koji je trajao više od 1000 godina.
Bez obzira o kojem se vremenu ljudske istorije radilo, dijamanti su uvek bili povezani sa bogatstvom i staležom pa je tako poznati francuski car Luj XIV izdao zakon koji je dijamanti3dozvolio samo kralju da nosi dijamante. U 15. veku takođe počinje i upotreba dijamanata u venčanom prstenju koja nije u potpunosti zaživela sve do njene totalne popularizacije zahvaljujući počecima filmske umetnosti i zvezdama ranog Holivuda 20. veka.
Sve do 1726. godine Indija je bila glavni svetski izvor dijamanata, kada su dijamanti otkriveni u Brazilu. Danas je najviše dijamanata na prostoru Afrike, naročito u Bocvani i Južnoafričkoj republici. Od ostalih velikih proizvođača ističu se Kanada, Rusija i Australija.

Komentari su zabranjeni.