дец 4, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Legende i mitovi | Коментари су искључени на Dijamanti – simbol večne ljubavi

Dijamanti – simbol večne ljubavi

Dijamanti – simbol večne ljubavi

Dijamanti su smatrani nosiocima čarobnih moći, pa tako simbolizuju moć i nepobedivost svojih nosioca. Ratnici u nekim zemljama su na bojnom polju izbegavali kralja koji je imao čast da nosi dijamant, jer su se plašili moći koje mu dijamant daje.

Sve do 15. veka, jedino je kraljevima bilo dozvoljeno da nose dijamante, jer su jedino oni imali dovoljno moći da nose te nadzemaljske simbole. Ali, nisu samo povezani sa bitkama, ratovanjima, već i s ljubavlju. Još u davna vremena, stari Grci su smatrali da će večna svetlost dijamanata davati ljubavi večnu svetlost.

Cela tradicija davanja dijamantskog prstenja počela je 1477. godine s austrijskim nadvojvodom Maksimilijanom koji je svojoj verenici Mariji iz Burgundije poklonio zlatan prsten sa dijamantom kao simbolom njegove večne ljubavi. Međutim, tradicija stavljanja prstena na četvrti prst puno je starija; datira iz vremena starih Egipćana, gde su ljudi verovali da baš vene iz četvrtog prsta vode direktno u srce.dijamantisimboljvecneljubavi2

Rane godine Holivuda i glamur koji ga je pratio nisu mogle proći bez najglamuroznijih dijamanata, pa su tako novopečene filmske zvezde nosile razne dijamante kako bi dodatno istakle eleganciju.

A sa razvojem industrije dijamanata, povećala se i njihova dostupnost, tako da danas čovek s prosečnim primanjima može svojoj verenici dati dokaz večne ljubavi u formi briljantnog dijamantskog prstena. Inače, u Americi se svake godine potroši oko 7 milijardi dolara za kupovinu dijamantskog prstenja.

Komentari su zabranjeni.