мај 3, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Diopsid dvostrukog izgleda

Diopsid dvostrukog izgleda

Diopsid dvostrukog izgleda

Diopsid je naziv dobo po grčkoj reči “diopsis” koja opisno znači “imati dve vrste vizija” ili “imati dvostruki izgled”. Zove se tako jer kada se gleda sa jedne strane emituje jednu, a kada se osmotri sa druge strane drugu boju. Ovaj fenomen poznat je kao pleohroizam. Diopsid je prekrasan dragi kamen koji je, nažalost, vrlo teško nabaviti, jer ga ima u jako malim količinama.

Izvori ovog minerala su u SAD-u, Finskoj, Rusiji, Italiji, Australiji, Nemačkoj, Madagaskaru, Burmi, Pakistanu, diopsid1Švedskoj i Južnoj Africi.

Vrste diopsida

Na osnovu boje, diopsid je kategorizovan u pet vrsta, a sve one su podjednako retke:

  • Običan diopsid – on je najčešći oblik diopsida, a može se javiti u bilo kojoj od u produžetku navedenih boja i nijansi zelene, plave, bele, ljubičaste, braon, sive boje ili bezbojan;
  • Violan – boja ove vrste kamena varira od svetlo plave do purpurne boje. Ova nijansa dominira zahvaljujući prisustvu visokih količina mangana u hemijskom sastavu. Violan se nabavlja u Italiji, a njegov najčešći oblik su perle;
  • diopsid3Malakolit je fluorescentna sorta diopsida koja se javlja u beloj boji, a najčešće u SAD-u;
  • Zvezda – crni ili diopsid braon boje;
  • Hrom – ova vrsta trenutno nije popularna, što ne znači da neće biti. Ima sve predispozicije da zavlada: sjajna zelena boja i pristupačna cena.

Briga o diopsidu

Diopsid zahteva negu, što zači da ga treba zaštititi od jakih hemikalija i kiselina prisutnih u kozmetičkim preparatima i sredstvima za čišćenje. Osetljiv je na toplotu koja bi mogla ugroziti njegov sjaj, kao i na temperaturne razlike.diopsid4

Znamo da vam je ovaj nakit jedan od omiljenog u vašoj zbirci, ali bilo bi dobro da izbegnete da ga svaki dan nosite. Kako bi se njegova lepota boje i sjaja očuvala, savetujemo vam da ga nosite nešto ređe.

Čistite diopsid vlažnom krpom, a potom ga izbrišite suvom i mekom kako kapljice ne bi ostavile bele fleke po kamenu. Neka kutija obložena bilo kojim mekim mateijalom bude kutak ovakvog nakita.

diopsid5 

Kažu da diopsid razvija intelekt i analitičke veštine nosioca. Smatra se i da štiti od svih zala i loših uspomena.

Nakon svakog susreta sa njim, imaćete želju da ga gledate i nosite iznova i iznova. Nose ga samo oni koji znaju šta je istinska lepota i koji o njoj mogu da sude. Nadamo se da ste jedan od njih!

Komentari su zabranjeni.