мар 10, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Dubrovački nakit – blago evropske aristokratije

Dubrovački nakit – blago evropske aristokratije

Dubrovački nakit – blago evropske aristokratije

Dubrovački nakit nekada je bio omiljeni među evropskom eristokratijom, blago koje su s ponosom posedovali i ukrašavali se njime. A danas? Danas dubrovački nakit krasi ruke mladenaca širom sveta.

Već dugi niz vekova, stanovnici Dubrovnika ponosni su na ovaj nakit, koji je, zapravo,deo njihovog svakodnevnog života, a ne samo venčanja.

Kao što smo već napomenuli, ne da ga nose samo Dubrovčani, cela Hrvatske, već ceo svet, opijen njegovom grandioznom lepotom.

Ogrlice sa takozvanim “peružinima” od filigrana i zlata, prstenje od zlata, stakla, filigrana i topaza koje se zove dubrovnik22zmijar”, “sedlar” i “topač”, ali i vereničko prstenje u obliku dve spojene ruke, minđuše “šljivice” i “rečini”, jesu samo neki komada tradicionalnog dubrovačkog nakita.

Takođe, valja pomenuti i nakit iz Konavala, koji po lepoti i vrednosti ni malo ne zaostaje za dubrovačkim. Stanovnici Konavala, tačnije žene, svakodnevno nose minđuše po imenu „verižice“, dok se mlade na dan venčanja opredeljuju za one pod nazivom „fjočice“.

Komentari su zabranjeni.