мар 9, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Egipat – riznica raskošnog nakita

Egipat – riznica raskošnog nakita

Egipat – riznica raskošnog nakita

Drevni Egipat bio je vrlo bogat u pogledu nakita o čemu svedoče brojne iskopine. Faraoni su sahranjivani sa mnoštvom vrednih predmeta koje su posedovali tokom života. Takvi predmeti, a među njima najviše nakit, bili su znak moći i prestiža ne samo faraona, već i čitave njegove porodice. Kada se faraon upokoji, nakit se postavlja duž čitavog njegovog tela, nakit među kojima se često nalazi i Skarabej – simbol preporoda.

Nakitom su se u Egiptu ukrašavali i muškarci i žene. Nosio se kako bi štitio egipat3onoga ko ga poseduje od nesreće i u službi odbrane od zle magije.

Egipćani su koristili najrazličitije materijale kako bi svoje telo i zaštitili i ukrasili na najbolji mogući način. Materijali koji su najčešće korišćeni jesu prirodni resursi, kao što su to rogovi, grane, razne biljke, različiti metali i tek nešto kasnije drago kamenje.

Lapis lazuli je omiljeni, ali opčinjeni su i ametistom, opalom i tirkizom. Zanatlije su se služile i obojenim staklom koje podseća na drago kamenje, ali koje je bilo izuzetno povoljnije, baš kao i danas.

Od metala, Egipćani su najviše korisili zlato, srebro i bakar. Nakit od pomenutih materijala bio je ukrašavan verskim egipatsimbolima i ikonama, ali je vrlo često sadržao i neku sliku koja “priča” o ličnom događaju.
Srebrni nakit je bio omiljeni sve do Srednjeg Kraljevstva, kada na scenu stupa zlato i zadobija veći broj obožavalaca. Egipat je bio prepun zlata. Nisu ga koristili samo za nakit, već su ga ugrađivali i u nameštaj, statue, posuđe.

U Srednjem Kraljevstvu, umetnost izrade nakita dostiže svoj vrhunac i nastavlja da napreduje munjevitom brzinom.

Komentari su zabranjeni.