дец 24, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Indijske minđuše za nos

Indijske minđuše za nos

Indijske minđuše za nos

Indijske minđuše za nos jesu još jedna forma nakita veoma popularnog na području Indije. Iako su tu pravi hit, poreklo vode sa Bliskog Istoka. U Indiji, trend nošenja velikih minđuša u nosu je pristigao sa dolaskom Mongola. Ovi ukrasi imaju svoja imena, zovu se “Nath”, ali su poznati i pod imenima “Nathni”, “Koka” i “Laung”. Neki običaji i tradicije jednostavno zahtevaju nužno bušenje nosa mlade devojke.

Tokom vladavine Mongola, ovakav nakit bio je vrlo diskretan, bio je finog dizajna u obliku malenog cveta. Ponekad su bili ukrašeni dragim kamenjem, tankim lancem, priveskom i izgledali su prelepo. Danas, iako tradicija nošenja nosnih minđuša nije potpuno iščezla, devojke ga češće nose ništa značajnije nego kao modni detalj.

Obično, ove minđuše se sastoje iz kružno savijene žice koja se provlači kroz nos, a nekad je to samo fini kružić, “loptica” ukrašena dijamantom, rubinom ili nekim drugim dragim kamenom. Dostupne su u jako mnogo boja, stilova i ima ih dovoljno različitih da se mogu uklopiti sa svačijim stilom i bilo kojom prilikom.nosering

Postoje i toliko velike nosne minđuše koje i tek kako mogu da zasmetaju prilikom ishrane. Ali, takve su popularnije u ruralnim delovima Indije. Takve minđuše pridržava lanac koji je jednim krajem zakačen za nozdrvu, a drugim krajem za kosu iznad ušiju.

Priznaćete, veoma neobičan i originalan nakit, a i fantastična prilika da skrenete pažnju na svoj “izvajani” nos, na lice uopšte. Ko zna, možda će i kod nas jednoga dana biti popularno.

Komentari su zabranjeni.