мај 3, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Iolit – ljubičasto-plavi lepotan

Iolit – ljubičasto-plavi lepotan

Iolit – ljubičasto-plavi lepotan

Ime ovog dragulja potiče ot grčke reči “ios” što znači “ljubičasto”, a sam iolit je ljubičasto-plave boje. Druga imena po kojima je poznat su dihroit i kordijerit. On se obično poklanja za 21. godišnjicu braka, a njegova slava iz dana u dan raste zbog očaravajuće boje i pristojne cene. Čak su neki predvideli da će iolit u vremenu koje dolazi igrati ključnu ulogu na tržištu nakita od dragog kamenja.

Iolit zrači privlačnom ljubičasto-plavom bojom, a javlja se i u nekoliko različitih nijansi poput žućkasto-sive, plave i ljubičaste. Zbog svoje atraktivne boje postao je vrlo popularan među ljubiteljima dragog kamenja, koji su ga zbog te iste umirujuće boje prozvali “vodeni safir”. Iolit je intenzivno izložen fenomenu pleohroizma. U istom kamenu vidljive su tri različite boje iolite2kada ga rotirate u tri različita pravca: s jedne strane ljubičasta kao safir, žućkasto-siva sa vrha, a svetlo plava ili bezbojna kao voda s druge strane.

Sečenje je najvažniji aspekat i vrlo izazovan posao. Samo jedan mali pogrešan korak pri rezanju može upropastiti ceo efekat koji kamen pruža, pri čemu se, naravno, gubi i njegova vrednost. Pa opet, efikasnim sečenjem boja kamena dodatno dolazi do izražaja. Seče se u sve moguće oblike, a sa povećanjem potražnje dizajneri pokušavaju da pruže iz godine u godinu više inovativnih oblika i stilova.

Glavna izvorišta iolita su Šri Lanka, Indija, Madagaskar i Burma.

U davna vremena vikinški moreplovci koristili su iolit kao tajno iolite3oružje i polarizacioni filter, ali i u navigacione svrhe i za određivnje tačne pozicije sunca. Danas, zahvaljujući svojoj otpornosti na termalni šok, iolit se koristi kao poluvatrostalni materijal.

Minđuše, prstenje, privesci, narukviice i ogrlice koje sadrže iolit su kreativnog i uvek inovativnog dizajna. Kombinuju ga sa čistim srebrom ili 18-karatnim žutim zlatom, ali se nešto ređe nalazi iskombinovan i sa platinom i belim zlatom. Jako dobro izgleda uparen sa biserima, peridotom, mesečevim kamenom i opalom.

Iako iolit važi za težak i čvrst kamen, ipak treba voditi računa o njemu, te ga lišiti prekomernog izlaganja sunčevoj svetlosti, prekomerne toplote i znatnih temperaturnih promena. Treba izbegavati ultrazvučno čišćenje kako ne bi došlo do oštećenja kamena i jednostavno ga prati u mlakoj vodi i blagim sapunom. Nakon toga ga valja dobro prebrisati kako tragovi kapljica ne bi ostali po negovoj površini. Iolit se čuva u posebnoj kuiji za nakit obloženoj pamukom ili nekom drugom mekom tkaninom poput somota.

Postoji verovanje da osoba koja na svom nakitu ima iolit uspešno upravlja novcem iolite4pod njegovim uticajem. Ako ga dve osobe imaju na sebi tokom razgovora, bolje će se razumeti bilo da su se prethodno poznavali ili ne. Sa medicinskog aspekta, iolit je cenjen kao kamen koji poboljšava preciznost vida.

Zbog svoje sličnosti sa safirom i tanzanitom, čija je cena visoka, blistave boje i pristupačne cene, iolit će nesumnjivo postati pravi hit. I zato požurite da ga kupite!

Komentari su zabranjeni.