дец 23, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Istorija nakita slavne Indije

Istorija nakita slavne Indije

Istorija nakita slavne Indije

Slavna istorija zemlje Indije uticala je na svaki aspekat života tamošnjih ljudi. Nakit je ostao integralni deo svakodnevnice Indusa. Dakle, raznolika istorija Indije imala je uticaj i na stil nakita kojim se i dan danas ukrašavaju. Bili biste iznenađeni kada biste čuli da istorija indijskog nakita seže duboko u prošlost, da je sastavni deo svakodnevice najvećeg dela Indije skoro 5 000 godina. Od praistorije, Indusi su imali tu strast za ukrašavanjem svog tela srebrom, zlatom, dragim kamenjem.

Indijski nakit varira u stilovima i dizajnu u skladu sa različitim područjima ove zemlje. Svaka regija ima nakit njoj svojstven i takav ne možete pronaći nigde drugde. Na primer, indijski-nakit2izuzetni filigranski radovi u zlatu jedinstveni su za Oris i Andra Pradeš, Minakari, emajlirani nakit, popularan je u Radžastanu, a Delhi po Kundan, svadbenom nakitu.

Nakit Indije ima najrazličitije šare u različitim stilovima i dizajnu za skoro svaki deo tela. U davna vremena, ljudi su imali običaj da lepotu svog vrata istaknu ogrlicom, da se ukrašavaju prstenjem i narukvicama za nogu pravljenim od neobrađenog kamena i metala. Kako je vreme odmicalo, stekli su znanje na polju poliranja metala kao što su zlato i srebro, a naučili su i kako da razlikuju poludrago od dragog kamenja. Mnogi vladari, bogati kraljevi, nosili su nakit kako bi izgledali kao Bogovi. indijski-nakit3Svaki mali ili veliki komad ukrasa, od prstena, minđuša, narukvica do ogrlica, narukvica za nogu i krune, bio je napravljen od plemenitih metala ili dragog kamena.

Tokom mnogo proteklih godina, Indijom su vladala mnoga carstva. Sva ona su na stilove nakita ostavila neizbrisiv trag. Mogulsko carstvo je dalo svoj prepoznatljivi stil kada je u pitanju korišćenje dragog kamenja i neverovatnih rezbarskih radova, dinastija Rajput imala je svoj emajlirani nakit itd. Čak i danas, u modernom svetu prepunom noviteta, tradicionalni stil indijskog nakita je obično izbor većine kupaca. Na savremenom indijskom tržištu postoji spoj tradicionalnog i modernog nakita od zlata i srebra, ukrašenog raskošnim dragim kamenjem, ali on retko kada uspeva da zaintrigira kupce.

Komentari su zabranjeni.