апр 19, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Kalcedon – nekada oružje, a danas nakit

Kalcedon – nekada oružje, a danas nakit

Kalcedon – nekada oružje, a danas nakit

Lep, bogat, izdržljiv, pristupačna cena i neograničena varijabilnost neki su od epiteta koji krase kamen kalcedon, čiji naziv potiče od imena grčkog grada poznatog kao Kalkedon u Maloj Aziji. To je kamen kompaktne vlaknaste strukture formirane tokom vulkanskih erupcija u sedimente i metamorfne stene, koje poseduju velike količine ovog kamena. kalcedonKalcedon se može naći u svim delovima sveta.

Sve njegove vrste su prozirne i lake za obradu, a i prijateljski nastrojene prema džepovima kupaca, jer imaju vrlo pristupačni cenu.

U drevnim vremenima, zbog svoje dostupnosti i briljantne izdržljivosti, korišćen je za izradu oružja, alata i pribora. Vremenom, kako je čovek postajao civilizovaniji, tako je i svrha ovog kamena uznapredovala. Iz godine u godinu, nakit koji je izrađivan od kalcedona postajao je sve omiljeniji.

kalcedon3Boja i cena

Kalcedon raspoaže plavo-belom, ljubičastom, sivom, žutom i braon bojom. Različite boje pojavljuju se zbog raznih nečistoća ili nekih promena u hemijskom sastavu. Ma koja boja od navedenih bila u pitanju, sve se ravnomernom šire celom površinom dragog kamena.

Cena zavisi od težine i reza, dok se boja i jasnoća ne uzimaju mnogo u obzir. Novi rez može značajno podići cenu, jer što je kreativniji rad u pitanju, to treba izdvojiti veću količinu novca.kalcedon4

Verovanja

Veruje se da kalcedon razvija emocionalnu ravnotežu, izdržljivost, ljubaznost, velikodušnost, odgovornost, prijemčivost, ljubav i prijateljstvo. Nekada se verovalo da pomaže i pri otklanjanju ili ublažavanju fizičkih problema kao što su pojava groznice, leukimija i problemi vezani za vid. On pravi balans energije ljudskog tela, uma, emocija i duha.

Komentari su zabranjeni.