дец 9, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Legende i mitovi | Коментари су искључени на Koral – sveti kamen Afrodite

Koral – sveti kamen Afrodite

Koral – sveti kamen Afrodite

Nakit od korala oduvek je bio cenjen i tražen. Menjao je oblik, namenu i način nošenja u zavisnosti od pojedinih modnih zahteva. Bez obzira da li je reč o obrađenim ili neobrađenim, kombinovanim sa starim srebrom, zlatom, žicom, drvetom ili dragim i poludragim kamenjem, uvek ima istu nenadmašnu lepotu. Danas, dizajneri nakita inspiraciju pronalaze u autohtonom i izvornom, a sve češće koriste upravo neobrađene korale. Osim prirodne komponente, ovosezonski trendovi diktiraju glomazan nakit.koral2

Koralni nakit se najčešće nosi leti, ali super izgleda i kao zimski aksesoar. Stalna potražnja za njima može se objasniti time što, prema starim pričama, korali imaju veliki udeo u zaštiti od zla. Za crveni koral se obično kaže kako je posebno dobra zaštita za trudnice i nerođenu decu, ali i protiv bolesti, zaraza i uroka. Belom se pripisuje rola čuvara od koštanih oboljenja, zubobolje, dok ružičasti oslobađa telo od otrova, ublažava bolove kostiju i zglobova. Podaci o najstarijem nađenom koralnom nakitu dolaze još iz vremena Vavilona, a kulturu poštovanja korala prihvatili su i drevni Egipćani. Osim vizualne vrednosti, oduvek je imao i kulturnu. Verovalo se kako je koral deo Boga, a osim zaštite od zla, pripisivala su mu se i lekovita svojstva, a neka od ovih verovanja zadržala su se sve do danas.

koral3U svrhu ukrašavanja i kao amajlija, na Starom kontinentu se koriste još od Rimskog doba i to kao talisman plodnosti. U antičko doba se smatrao svetim kamenom Afrodite, boginje ljubavi. Bio je posvećen i Meduzi, koja ga je prema grčkoj mitologiji obojila u crveno svojom krvlju. Koristio se za ljubavnu i seksualnu magiju, a pomagao je i da se prebrode strahovi razne vrste. Nekada se koralna ogrlica stavljala na krevetac novorođenčeta kako bi oterala svako zlo od bebe. Drugi narodi, koji nisu tako lako mogli doći do korala, preobratili su taj običaj u običnu crvenu traku. I danas je čest običaj kod mnogih naroda poklanjanje koralne narukvice detetu. Između ostalog, korali blede pri povišenoj temperaturi tela, pa su odličan indikator temperature.

Komentari su zabranjeni.