дец 23, 2009

Napisao u Istorija, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Mangalsutra – simbol večnog braka

Mangalsutra – simbol večnog braka

Mangalsutra – simbol večnog braka

Apsolutno sastavni deo Indijskog venčanja, naročito Hindu brakova, Mangalsutra je nakit koji simbolizuje udatu ženu. Najvažniji ritual pri sklapanju braka, poznat kao „Mangalya Dharanam“, podrazumeva ritual vezivanja mlade Mangalsutrom, što čini mladoženja. To simbolizuje neraskidivu vezu razumevanja, ljubavi i požrtvovanja u životu muža i žene. Nakon braka, žene nikada ne skidaju Mangalsutru, već je nose sve do smrti sog supruga.

mangalsutra2Mangalsutra se u osnovi sastoji od dve reči – Mangal, što znači sveto, i Sutra, što zbnači nit, vrpca. U različitim regionima Indije poznat je pod različitim imenima. Ali, ponekad se i običaj razlikuje, pa mladu Mangalsutrom ne vezuje samo mladoženja, već i njegove sestre.

Smatra se da je koncept vezivanja Mangalsutrom nastao na jugu, a zatim se preneo sever. Na severu, Mangalsuta je napravljena od niza čvorića u kojima se nalaze male crne kuglice. Veruje se da one štite novopečene brakove od zla i nepovoljnih uticaja. Postoji i Mangalsutra napravljena od zlatnih žica od Mangalya zlata. Mangalsutra je i dalje neprikosnoveni simbol svetog u braku i sigurno će tako i ostati u Indiji.

Komentari su zabranjeni.