феб 24, 2010

Napisao u Istorija, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Nakit 18. veka

Nakit 18. veka

Nakit 18. veka

Iz 18. veka, sačuvana je nekolicina ogrlica dizajniranih poput jednostavnih tzv. rivières, zatim girandola minđuša, što je bio omiljeni motiv iz 18. veka, a sastojao se od većeg kamena, grozda ili čvora koji podupiru tri kapljice. Tu su i broševi u obliku polumeseca, cveća ili zvezda.

 Za uništenje ranog nakita donekle je odgovorna i francuska revolucija. Dragulji, tada 18smatrani podsetnikom na stari poredak, izašli su iz mode usled sukoba sa novim idealima. Nakita je proizvedeno u vrlo malim količinama. Ali, i te male količine nije sačinjavao nakit naročite maštovitosti, a i u pogledu kvaliteta im se mnogo zameralo. Prstenje, narukvice i broševi koji su se sačuvali iz tog doba, ukrašeni su likovima heroja revolucije, frigijskim kapama i giljotinama.

Ponovna trgovina nakitom u Francuskoj započela je nakon 183uspostavljanja Direktorijuma. Ondašnji nakit je bio jednostavan, geometrijski i pločast. Prstenje se nosilo na svim prstima. Minđuše su se sastojale od nekoliko zlatnih karika, pljosnatih formi, a motivi kojima su ukrašavani bili su oklopi i lišće. Bile su velike, ali ne i teške.

Pravi trend postali su i rimski mozaici od raznobojnog stakla, sa biserima i slično. Omiljeni motivi bili su rimske građevine, životinje, a naročito su na nakitu voleli da vide motiv ptice. Posle pohoda na Egipat 1798. godine, nakit je udahnuo u svoj stil motive kao što su sfinge, palme, piramide, listovi papirusa.

184Početkom 19. veka, u modu ulazi tzv. “berlinski gvozdeni nakit”. Za vreme nestašice sredstava za opremanje pruske vojske u ratu protiv Napoleona, žene su davale svoj nakit državi, a u zamenu im je davan gvozdeni nakit cvetnog oblika, svetlucave i obično crne lakirane površine. Čelik se tada koristio u ništa manjoj meri nego što se danas koristi drago kamenje. Ukrašavao je jeftinije komade nakita.

Nakit koji je bio tipičan kada govorimo o vremenu vladavine Napoleona, bila je dijamantska ogrlica. Najčešće su bile ukrašavane motivom lovorovog lišća, dodavani su rubini, ali vrlo često i biseri.

Komentari su zabranjeni.