феб 16, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Nakit od zlata i srebra – počeci

Nakit od zlata i srebra – počeci

Nakit od zlata i srebra – počeci

Još od dolaska prvog čoveka na svet, rađa se njegova potreba za ukrašavanjem različitih delova tela, pa se tako i istorija zanata obrade materijala za nakit poklapa sa nastankom i istorijom civilizacije. Istoriji civilizacije čoveka poznate su najrazličitije vrste ukrašavanja ljudskog tela, počev od iscrtavanja pa sve do nakita koji je od pamtiveka bio sastavni deo statusnog obeležja.zlatoisrebro3

Kroz istoriju, vladari su imali svoju vrstu nakita. Crkveni stalež je zlatnim nakitom isticao religioznu simboliku, a niži staleži se ukrašavao nakitom koji je jasno određivao njihov društveni status. Dakle, nakit je oduvek bio simbol i obeležje, bilo da je u pitanju moć, religijsko opredjelenje, status i položaj u društvu, etnička pripadnos. Tek u novijoj istoriji, nakit dobija rolu glavnog i nezaobilaznog modnog i dekorativnog detalja. Psihološki gledano, dolazi se do zaključka da se u ljudskoj prirodi nalazi potreba da se telo ukrasi i na taj način izrazi, opredeli i pokaže.

Nakit od plemenitih metala jasno određuje onog ko ga nosi, bilo da su u pitanju vladari, javne ličnosti, umetnici ili tvorci današnje mode. Bezobzira na promenu svog oblika, dizajna ili kvaliteta, svrha mu je zlatoisrebro2oduvek bila i, pretpostavlja se, biće ista, a to je definisanje osobe koja ga nosi.

Zahvaljujući hemijskim svojstvima, materijali kao što su srebro i zlato postaju simbolični predmeti vrednosti emocija i ljudske seduktivnosti, atribut moći, moneta za razmenu dobara…
Na osnovu tih vrednosti, svako vreme je imalo svoje poznate kolekcionare retkih i vrednih predmeta filigranstva.

zlatoisrebro4Ruda srebra se nalazi u različitim formama. U antici su srebro izdvajali iz rude sumpora i olova.
Topljenjem ove smese, dobilo se srebro. Ova tehnika se pojavila na Bliskom Istoku već od sedmog milenijuma pre Isusa Hrista. Početkom trećeg milenijuma pre nove ere, ova tehnika je postala poznata na celom pomenutom području.

Tradicija proizvodnje predmeta od zlata i srebra nastaje u dolini Mesopotamije. Odatle se ovaj zanat širi na Evropu.

Komentari su zabranjeni.