феб 25, 2010

Napisao u Istorija, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Nakit naturalizma – jedinstvo realističkih motiva

Nakit naturalizma – jedinstvo realističkih motiva

Nakit naturalizma – jedinstvo realističkih motiva

Od godine 1840. pa sve do 1860., glavna inspiracija pri izradi nakita bio je naturalizam. Naturalizam sjedinjuje krajnje realističke motive poput voća, cveća i mnogih drugih biljaka.

Svoj vrhunac, korali dostižu upravo u ovom periodu. Korali su bili rezbareni u gore pomenute motive ili ostavljani u svom prirodnom obliku bez ikakvog dodatnog obrađivanja. Što se tiče boja, izuzetno popularni su bili korali crvene i roze boje.19v2

Ono što je vrlo interesantno za nakit ovog doba, jeste da upravo tada počinju da se izrađuju komadi od vrlo neobičnih materijala, kao što su staklo, drvo, rogovi životinja.

Druga vrsta nakita koja karakteriše ove dve decenije bio je tzv. „Žanetin krst„, čiji su se najjednostavniji primerci sastojali od oblika srca sa kojeg je visio privezak oblika latinskog krsta. „Žanetin krst” poreklo vodi iz francuskog seljačkog nakita. Engleski i francuski zlatari su ga prilagodili sofisticiranom stilu svojih klijenata, pa se isti motiv proizvodi od granita ili od emajla tamno plave boje.

19v3Gvozdeni nakit je bio pravi hit, a najčešće se radio kao polirana ogrlica ili lanac od različito izrezbarenih karika. Imitacije ovog nakita, izrađene od crnog stakla, prodavale su se pod imenom „francusko gvožđe„.

Biseri su tada bili možda i jedan od najčešće obožavanih materijala za nakit. Tipičan komad sastojao se od bisernih pločica od velikog bisera i složenih u oblik lista ili cveta, a okolo je niz sitnih bisera, pričvršćenih za podlogu konjskom dlakom.

 

Komentari su zabranjeni.