дец 2, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Nekad seme rogača, a danas karat

Nekad seme rogača, a danas karat

Nekad seme rogača, a danas karat

Dijamanti su prvo otkriveni u Indiji, pa je tako prva mera težine dijamanata bilo seme rogača. Danas, za to se kao merna jedinica koristi karat, a jedan karat iznosi 200 miligrama.

Važno je istaći kako je težina dijamanata povezana, ali nije ista što se tiče veličine, jer dva dijamanta sa jednakim oblikom, jednakom težinom u karatima, čistoćom i bojom, a koja su izrezana iz jednog nebrušenog dijamanta mogu imati različitu veličinu koja zavisi od proporcije svakog od ta dva dijamanta, od kojih će onaj sa boljim rezom izgledati veći od onoga sa lošijim rezom. Cena po karatu se ne povećava u tačnoj proporciji sa njegovom veličinom. Kako raste broj karata, tako raste i cena, jer je ogromna potražnja za dijamantima s velikim brojem karata, koji su ujedno i karat2izuzetno retki. Dijamant od dva karata koštaće više nego duplo od onog sa jednim, a taj efekat je još više izražen kada je težina dijamanta makar i trunčicu ispod jednog karata, pa će dijamant od 0,95 karata imati znatno nižu cenu od onog sa jednim karatom, mada je razlika u težini gotovo nikakva. To je prvenstveno zbog toga što se, prilikom reza i brušenja, u proseku izgubi više od polovine dijamanta.

Sigurno ste već čuli i za izraz poznat širom sveta, “totalna cena karata”. To označava ukupnu masu dijamanata u nekom komadu nakita gde je upotrebljeno više njih. Totalna cena karata se upotrebljava pri radu minđuša, narukvica i drugog nakita.

Komentari su zabranjeni.