нов 20, 2009

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Neuništivi dijamanti

Neuništivi dijamanti

Neuništivi dijamanti

Prva stvar na koju ljudi pomisle kad se spomene reč dijamant je verovatno nakit. Ali, zašto su dijamanti tako vredni i zašto se tako često koriste za izradu nakita? Odgovor na to pitanje je izuzetno jednostavan – dijamant je mineral sastavljen od čistog ugljenika i najtvrđi materijal u prirodi, a što ga zajedno sa visokom disperzijom svetlosti čini vrlo pogodnim za izradu nakita.

Ali nakit nije jedina aplikacija za koju se koriste dijamanti, jer se takođe vrlo često koriste i u industriji pa tako čine odlične abrazive odnosno brusne uređaje, budući da se jedino mogu ogrebati samo uz pomoć drugog dijamanta i to je glavni razlog zbog čega dijamanti tako dugo ostaju glatki i zadržavaju svoju nenadmašnu blistavost.
Reč dijamant ima svoje poreklo u grčkom jeziku od reči „adamas“ što znači nepobedivost, nesalomljivost, a što se neunistividijamanti2prvenstveno odnosi na izvrsne fizičke karakteristike dijamanta. Iako su se dijamanti smatrali blagom već od najstarijih vremena, tek je u 19. veku počela njihova potpuna eksploatacija zahvaljujući pojačanoj potražnji i napretku u tehnikama obrade dijamanata.

Više od 50% svih dijamanata potiče iz Afrike i svake godine se iz rudnika dijamanata vadi oko 25 000 kg, a povrh toga još se nekih 100 000 kg proizvede sintetički. Iako je Afrika definitivno najbogatiji kontinent što se tiče dijamanata, postoje i druge zemlje sa bogatim nalazištima kao što su Kanada, Rusija i Australija.

Što se tiče boje, dijamanti variraju od bezbojnih pa sve do crnih, a mogu biti transparentni, napola providni, pa čak i mutni.

Komentari su zabranjeni.