апр 19, 2010

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Obzidijan – kamen poštenja i iskrenosti

Obzidijan – kamen poštenja i iskrenosti

Obzidijan – kamen poštenja i iskrenosti

Osoba po imenu Obzijus otkrila je još davno obzidijan u Etiopiji. S toga, kamen nosi to ime. Njegov neverovatan sjaj i tamne boje čine ga tako privlačnim za nakit svih generacija.

Obzidijan je uglavnom crne boje, a često se nalazi i kao tamno zeleni ili braon. Druge boje su veoma retke, a to su obično plava, siva, crvena i narandžasta. Tamne boje dominiraju zbog bogatstva magnezijuma i gvožđa, dok se razlike u bojama javljaju usled nečistoća i oksidiranja hemijskih elemenata. Kada gvožđe oksidira, kamen postaje zelen, a kada je u hemijskom sastavu prisutan hematit, onda obzidijan postaje crven ili braon.

Površina ovog prelepog kamena ukrašena je šarama nastalim prelivanjem dve ili više obzidijanrazličitih boja koje su prirodno stvorene tokom formiranja kamena.

Obzidijan se javlja u tri različite varijante, a to su:

Pahulja obzidijan – obzidijan koji se sastoji od sivkasto ili čisto bele boje sa tragovima na površini;

Sjaj obzidijan – onaj sa refleksijama sjaja zlata i srebra;

Duga obzidijan – mirne, svetle boje kao što su plava, zelena, ljubičasta, bronza i obzidijan koji podseća svojom bojom i sjajem na staklo. Ova vrsta je najređa, pa samim tim i najcenjenija. Zaključićete i sami – najskuplji je od svih drugih vrsta.

Obzidijan nije čist kamen, a njegovi prelomi se ukrštaju i čine ivice kamena vrlo oštrim. Kako bi lepota kamena što je više moguće došla do izražaja, najbolji je rez kupolastog poliranog dragulja, a perle od obzidijan3obzidijana mogu biti najrazličitijih oblika.

Naši preci iz kamenog doba koristili su obzidijan za izradu pribora kao što su noževi i ostala sečiva zbog svojih oštrih ivica. Kako bi se zaštitili od životinja i neprijatelja, takođe su od njega pravili i koplja. Danas, sa promenama u tehnologiji, koristi se na najrazličitije načine. Koristi se u medicini pri tretmanima kao što su lečenja bakterijskih i virusnih upala i iscelitelj je mišićnog tkiva.

Kao nakit, obzidijan je vrlo tražen zbog svoje jedinstvene lepote i misteriozni, koju njegova boja nosi. Vrlo dobro izgleda uparen i sa drugim materijalma, a naročito sa tirkizom i aventurinom.

Prekonerno izlaganje ovakvog nakita hemikalijama i kozmetici nipošto nije preporučljivo, šta više, a potrebno ga je čuvati u posebnoj kutiji za nakit obloženoj mekanom tkaninom kao što je somot ili pamuk.obzidijan4

Verovanja

Obzidijan se smatra kamenom poštenja i iskrenosti. Sprečava nosioca negativnih misli, pa samim tim i negativne energija, razvija u njemu snagu, mudrost, samokontrolu i hrabrost.

Dakle, ako želite da iz života iskoristite  maksimum pozitivne energije, probajte sa nošenjem ovog prekrasnog nakita.

Komentari su zabranjeni.