мар 22, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Oniks – iscelitelj emocionalnih rana

Oniks – iscelitelj emocionalnih rana

Oniks – iscelitelj emocionalnih rana

Kada kupujete oniks, najnačajniji faktor pri kupovini je boja. U svojoj osnivi, oniks je višeslojni kamen i u zavisnosti od različitih slojeva boje oniks se može razvrstati u nekoliko posebnih kategorija. U drevna vremena, sve kategorije ovog kamena nazivane su jednim istim imenom – oniks. Ali, tokom vekova, došlo je do kategorizacije izvršene prema oniks4njegovim različitim bojama, i danas, kao oniks označena je crna varijanta ovog kamena. Dok su braon varijante sa belim i sjajnim prugicama poznate kao sardijski oniks, kamen sa crvenom bazom nosi ime koralni oniks. Ipak, crni je najpoznatiji i najomiljeniji, ali i skuplji od svih ostalih.

Međutim, oniks je srednje mekan kamen i ako se na njega izvrši bilo kakav pritisak, vrlo lako dolazi do njegovog pucanja. Ali, idealan je za rezbarije i, kao takav, uvek je inspirisao modne dizajnere da eksperimentišu njime i uvode novine u svet nakita. Što se tiče reza, odličan je za dobijanje tradicionalnih “jastučićoniks3rezova, koji su vrlo popularni. U rukama maštovitih i veštih dizajnera, oniks dobija oblike poput žabe, srca, cveta i mnogo čega drugog zanimljivog.

Najinteresantnija stvar vezana za oniks je njegova legendarna i istorijska pozadina. Verovalo se da je ovaj kamen iscelitelj rana prouzrokovanih emocionalnim krahovima. Kamen je osoba rođenih u znaku lava, a savršen je poklon za godišnjicu zrelog braka, braka koji otprilike traje oko deceniju i po, kako bi prevenirao moguće nesuglasice među supružnicima.

Komentari su zabranjeni.