дец 25, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Opasna bižuterija

Opasna bižuterija

Opasna bižuterija

Istraživanje u Americi pokazalo je da je bižuterija najčešće prepuna olova i većina takvog nakita proizvodi se u Kini. Olovo u proizvodnim pogonima u Kini nažalost je sasvim normalna stvar.

Iako je olovo štetno za zdravlje svih, pokazalo se najštetnijim za trudnice, odnosno za zdravlje još nerođenog deteta. Naime, kada je majka izložena olovu, a naročito za vreme prva tri meseca trudnoće, ovo ima velikog uticaja na mentalno zdravlje deteta. Takvo dete kasnije često ima znatno umanjen IQ.

Olovo u ljudski organizam može da dospe na razne načine – putem kože, udisanjem, unošenjem u usta. Još je Hipokrat 370 g. pr. n. e. prvi opisao grčeve uzrokovane unošenjem previše olova u organizam.

Važno je znati da se olovo taloži u organizmu i kada se jednom unese, tamo ostaje ceo bizuterija222život i nije ga moguće ukloniti. Olovo se najviše akumulira u kostima.

Takođe, simptomi trovanja olovom javljaju se tek kada se ono dugotrajno unosi u organizam. Mlađa populacija je najugroženija, jer zbog načina života često dolazi u dodir sa olovom još u majčinom stomaku. Kao što se već zna, mnogo igračaka ima olovo, pa kasnije, u tinejdžerskom periodu, mnogo devojaka, ali i mladića nosi jeftin nakit koji je bogat ovim teškim metalom i polako i sigurno prodire u organizam.

Prvi simptomi trovanja olovom javljaju se u organima u kojima se stvara krv, pa je jedan od najčešćih znakova anemija. Osim ovoga, simptomi su i mučnina, gubitak apetita, grčevi u stomaku, vrtoglavica, glavobolja. U nekim slučajevima nastaje i oštećenje bubrega. Kod dece dolazi do usporavanja mentalnog razvoja, smanjenih kognitivnih sposobnosti, teškoća pri učenju i usporavanja procesa u pubertetu.

Nikl

bizuterija333U bižuteriji se, uz olovo, najčešće nalazi i nikl, još jedan za zdravlje štetni sastojak. Ako vaše minđuše ili prsten ostavljaju tamne tragove na koži, to znači da vaše telo to sve upija i taloži. Zbog trovanja niklom javljaju se mučnina, probavne smetnje i osip.

Pokazalo se da bižuterija u sebi obično ima od 50 do 100 posto olova, pa uz njega često i nikl. Nažalost, mnogo ga ljudi kupuje upravo zbog pristupačne cene. Iako bi na proizvodima trebalo da piše od čega su napravljeni, to najčešće nije slučaj, a ako i jeste, istraživanja pokazuju  da sadržaj često nije ispravan.

Komentari su zabranjeni.