нов 30, 2009

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Rez dijamanta

Rez dijamanta

Rez dijamanta

Rez se odnosi na način na koji je dijamant oblikovan, proporciju, simetriju i konačni izgled brušenog dijamanta. Rez određenog dijamanta opisuje kvalitet i veštinu onoga ko rez radi.

Rez se vrlo  često meša sa oblikom jer postoji određen broj tradicionalnih oblika dijamanata. Zaobljeni briljant je najpopularniji oblik, jer odlično reflektuje maksimalnu količinu svetlosti i svetluca više od bilo kojeg drugog oblika. Zaobljeni briljanti su ujedno i najskuplji oblik jer se 50% nebrušenog dijamanata gubi prilikom oblikovanja što je znatno veći gubitak nego kod ostalih oblika. Druga popularna tehnika rezanja i oblikovanja je takozvani „princezin stil“, ali ova tehnika se ne koristi tako često, samo oko 10% ukupno oblikovanih dijamanata, dok se tehnikom zaobljenog briljanta oblikuje oko 80% dijamanata.

Sve tehnike nastoje da što je više moguće postignu bolji efekat svetlucanja, jer je to glavni faktor koji utiče na vizuelnu impresiju. Tehnike oblikovanja dijamanata su se razvile kroz mnogo vekova, a najznačajnije mesto pripada čuvenom Marčelu Tolkovskom, matematičaru koji je izračunao idealne dimenzije oblika za privlačenje i raspršivanje svetlostirezdijamanta2 kada se dijamant gleda odozgo. Jedina mana tih dimenzija je vrlo malo područje u kojem se dijamant smatra savršenim, a svaka, i najmanja promena, znači manju količinu reflektovanog svetla.

Što se samih obrađivača dijamanata tiče, oni više preferiraju “princezin stil” obrade jer je ušteda materijala znatna. Važno je i napomenuti da vrhunski obrađen dijamant izgleda mnogo veći od lošije obrađenog, a kod dijamanata je, kao što znamo, vizuelni utisak presudan.

Komentari su zabranjeni.