апр 28, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Sardoniks sa srcem i u srcu Rimljana

Sardoniks sa srcem i u srcu Rimljana

Sardoniks sa srcem i u srcu Rimljana

Ovaj dragi kamen oduvek je najviše bio cenjen u Rimu i na svakom njegovom stanovniku se može videti neki komad nakita ukrašenog sardoniksom. Naziv sardoniks podeljen je na dve reči: “sard”, što je grčka reč za “crvenkasto-braon”, i “oniks”, što znači “dragulj vena”. S toga, kada oniks ima crveno-braon boju, a po površini bele isprepletane linije ili prstenove, on postaje sardoniks.

Sardoniks se javlja u još mnogo boja. To su žuta, braon, bela, ljubičasta, siva, sardonyx3crna, roze, zelena i narandžasta. Osnovne boje “vena” jesu siva, crna, tamno braon i crvena boja. Treba imati na umu da su ove dve boje uvek u kontrastu, a glavne boje koje identifikuju sardoniks su narandžasto-crvena sa crveno-braon i belim trakama.

Nema dva sardoniksa sa identičnim linijama po sebi. Nekada one formniraju krug, nekada da su isprepletane horizontalne i vertikalne linije, neke su deblje, druge tanje, a upravo bezbroj različitosti svaki komad sardoniksa čine neverovatnim.

sardonyx2U rimu, žene najčešće nose sardoniks kao privezak na ogrlici ili kao minđuše, što ne znači da ne ukrašava i ostale komade. Pristupačna cena omogućuje skoro svakom ko ga poželi da svoje telo ukrasi njime. Osnovne boje koje smo naveli su najskuplje, dok sardoniks u drugim bojama vredi mnogo manje.

Stanovnici Rima, kao i svi ostali koji ga nose, veruju da sardoniks poboljšava kvalitet energije, podstiče kreativnost, samopouzdanje, samokontrolu i utiče na izdržljivost i snagu svog nosioca bilo da je u pitanju fizički bilo psihički aspekat.

Komentari su zabranjeni.