мар 30, 2010

Napisao u Godišnjica, Istorija, Izdvajamo, O materijalima, Pokloni | Коментари су искључени на Smaragd – vlasnik najlepše zelene boje

Smaragd – vlasnik najlepše zelene boje

Smaragd – vlasnik najlepše zelene boje

Smaragd, kamen obdaren izvanredno lepom zelenom bojom, popularan je još od najdavnijih vremena. Čak i danas, u modernom svetu, ljubav prema njemu i velika potražnja za ovakvim nakitom je neosporna. Smaragd svoju zelenu boju duguje prisustvu hroma i vanadijuma.

Veličanstveni smaragd datira skoro od 3000 godine pre nove ere. Drevni Indusi i Egipćani verovali su da je bogati zeleni kamen simbol večne ljubavi i ponovnog rođenja. Zelena, osnovna boja kojom priroda obiluje, smatrana je bojom života. Baš kao što nakon svake zime sledi proloće, period kada oživi cveće i njegovi zeleni listovi, verovalo se da zelena boja simbolizuje preporod. Dakle, smaragd je smaragd3kamen cenjen kroz svoju dugu smaragd2istoriju kao simbol večnog ciklusa života.  

Ovaj dragulj nosio se kao amajlija za snabdevanje srećom, naročito u staroj indiji. Rimljani su poklanjali smaragd smatrajući ga simbolom Venere, boginje ljubavi i lepote. Drevna plemena darivala su ga kao kamen natprirodnih osobina koji je mogao isceliti i najbolnije rane. Čak i danas, zelena je sveta boja islama, pa je samim tim smaragd najdominantniji kao nakit te oblasti.

Krupan smaragd sa bogatom zelenom bojom i jasnom transparentnošću je veoma redak. Pokadkad, ovi smaragdi su smaragd4vredniji i od najboljih dijamanata.

Smaragd je kamen rođenih u maju, pa ako ne znate šta da poklonite jednom Blizancu – on je prava stvar. U mnogim zemljama veliki broj bračnih parova poklanja ovakav nakit tokom proslave 22, 35 i 55 godina braka, jer simboliše večnu ljubav. Mnogi smaragd nose kao tretman za određene fizičke i mentalne bolesti, a izoštrava memoriju i inteligenciju osobe koja ga nosi.

Komentari su zabranjeni.