апр 19, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Spinel – dragi kamen siromašnog čoveka

Spinel – dragi kamen siromašnog čoveka

Spinel – dragi kamen siromašnog čoveka

Spinel je jedan od najlepših i najređih dragih kamenja među blagom majke prirode. Pronađen je hiljadama godina unazad, a njegov naziv potiče od latinske reči “spine” što znači “trn” na šta oblikom zaista i podseća. Od onda je vrlo važan deo nakita. Umesto rubina, spinelom su ukrašavane kraljevske krune, a odličan primer je britanska kruna. Da li je u pitanju bila greška ili dobro planiran potez juvelira, ostaje večita enigma. Na prvi pogled gotovo je nemoguće napraviti razliku između spinela i rubina, jer su veoma slični jedan drugom i hemijski i na fizičkom planu.

Boje kojima spinel raspolaže

Spinel se javlja u mnogo boja, ali najčešće je to jarko crvena, koja dominira zahvaljujući prisustvu hroma u njegovom spinel2hemijskom sastavu. Plava je nešto ređa, a boje spinela kao što su zelena, ljubičasta, braon, crna, narandžasta, žuta, crna, boja sleza teško se nalaze, a rezulatat su svakojakih nečistoća elemenata u kompoziciji.

Spinel različitih boja na tržištu raspolaže sa konkretnim imenima: narandžasti je poznat kao Spinelov plamen, i to njačešće svetlo narandžasti bez primesa crne; Kobalt za intenzivno plavu boju, a kao takav je vrlo tražen i obožavan među kolekcionarima dragog kamenja; Rubin spinel je spinel jarko crvene boje, a Ružica spinel bledo crvene boje; naziv Almandin odnosi se na spinel u ljubičastoj boji, dok crni i braon nose naziv Pleonast.

Cena spinela

spinel3Cena zavisi od boje, bistrine, transparentnosti i karatne težine. Svakako je pristupačniji nego mnogo dragog kamenja, ali i skuplji nego poludrago kamenje. Ako kupac želi crveni ili plavi spinel, moraće da plati nešto više, jer su cene u porastu zbog sve veće retkosti pomenutih. Prava ironija je to što je ovaj dragi kamen ređi nego rubin.

Kao što i kod svakog drugog dragog kamena karatna težina povećava cenu, tako i kod spinela. Cene intenzivnih žarkih boja i transparentnog kamena su visoke, jer su najtraženije, a ostale boje se mogu naći po veoma pristupačnim cenama.

Nalazišta

Ovaj neverovatan dragi kamen nalazimo u Mijanmaru, Šri Lanka je bogata plavim i ljubičastim, Tajland crnim spinel4spinelom, a ima ga i na mnogim drugim mestima kao što su SAD, Madagaskar, Australija, Italija, Brazil, Švedska, Rusija, Turska, Vijetnam, Pakistan i Tanzanija.

Od samog svog pronalaska, spinel je gotovo obavezan deo indijskog nakita. Stari kraljevi kraljice postavljali su ga u svaki deo svog nakita, a voleli su i onaj u kombinaciji sa ostalim materijalima. Srebro i belo zlato upotpunjuju lepotu spinela, a vrlo dobro izgleda i uparen sa dijamantima.

Komentari su zabranjeni.