феб 26, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Srebro – mesečev metal

Srebro – mesečev metal

Srebro – mesečev metal

Srebro, plemeniti metal koji krasi nakit, poznat je preko 3000. godina, što dokazuju nalazišta carskih grobova Ura, predmeti starog Egipta, a kasnije i Grčke i Rima. Alhemičari su srebro nazivali mesečev ili Dijanin metal.

Srebro je najsvetlije je od svih metala, ima vrlo dobru moć reflektovanja zbog čega se koristi i u optici. Vrlo je dobar provodnik toplote, kao i električne energije. Srebro je posle zlata najelastičniji metal, što mu daje velike mogućnosti pri izradi nakita.silver

Srebro u elementarnom obliku se ređe upotrebljava za proizvodnju nakita. Kao takvo naziva se čisto srebro.

Za posrebravanje nakita, srebro se koristi na nekoliko načina. Galvanizacijom, odnosno elektrolizom unutar koje se na već gotove predmete nanosi srebro u različitim količinama. Posrebrivanje je poznato još od 1840. godine u Francuskoj. Prvi koji je započeo posrebravanje nakita je De Ruolz, a njegovi predmeti su bili cenjeni isto kao i predmeti izrađeni od „čistog srebra“.

silver3Elektrum je jedna od vrlo interesantnih legura srebra u prirodi. To je prirodna legura srebra i zlata, poznata još od bronzanog doba, a veruje se da je bio poznat pre srebra i zlata. Upotrebljavao se za izradu nakita.

Alpaka se pojavljuje u 18. veku, kada dobija naziv „meksičko novo srebro„. Meksičko zbog mesta nalaska, a novo srebro zbog velike sličnosti sa srebrom.

Komentari su zabranjeni.