феб 26, 2010

Napisao u Istorija, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Stil dizajniranja nakita

Stil dizajniranja nakita

Stil dizajniranja nakita

Viktorijanski stil, popularnije „Viktorijana„, dobio je ime po engleskoj kraljici Viktoriji. Život i stil kraljice značajno su uticali na industriju mode. Ljudi su voleli da nose odeću sličnu njenoj, ukrašavali se nakitom kakav je ona nosila. Kraljica Viktorija je volela nakit sa motivima zmije, pa je taj motiv i postao hit u njeno vreme. Period njenog tugovanja označen je crnim nakitom koji se nosio u svim prilikama i bio je vrlo moderan. Dužina trajanja ovog stila obuhvata čitav period vladavine kraljice Viktorije, od 1837. do 1901. godine.stil2

Stil pod nazivom Art Nouveau pojavljuje se 1895. godine i trajae skoro dvadeset narednih. Mnogi ovaj stil karakterišu kao umetnost koja oslobađa, umetnost koja je dala dizajnu nakita senzualnost, prirodnost, pokret zarobljen u liku žene ili leptira. Nago telo u asimetričnoj formi najčešći je motiv stila Art Novueau.

Edvardski stil je dobio naziv po kralju Edvardu VII. Za svoje vladavine, od 1901. do1910. godine, kralj i njegova žena Aleksandra stvorili su atmosferu blještavosti i luksuza. U modi je sve sjajilo od nakita prepunog dijamantima raznih boja, od raznih aksesoara sa mnoštvom detalja. Biseri su tada bili rezervisani za bogate, a staklo i imitacije za siromašnije.

stil3Art Deco se razvija između I i II svetskog rata. Bio je prvi moderan stil za koji su najkarakterističnije forme geometrijske figure, simetrični oblici i bogate linije. Sa javljanjem ovog stila, po prvi put u javnosti postaje moderno da dama puši, pa materijali koji ukrašavaju nakit nalaze mesta i na tabakerama i muštiklama.

Tranzicijski stil se pojavljuje u Čehoslovačkoj i Nemačkoj u razdoblju od 1910. do 1925. Dok u Englekoj preovlađuje blještavost Edvardskog stila, u Francuskoj buja Art Nouveau, u Čehoslovačkoj i Nemačkojse stvara nakit koji karakteriše dizajn između starog i novog.

U Beču se spoj Art Nouveau i Art Deco prožima kroz stil Secesije koja je takođe tranzicijskog karaktera. Po mišljenju mnogih umetnika i draguljara, ovo je jedan od najlepših stilova.stil5

Razdoblje Art Decoa je vreme kada nakit ulazi u svakodnevnicu naroda. Počinje da se proizvodi masovno, ali i dalje u malim serijama. Bez obzira na količinu ili materijale od kojih se radi , nakit još uvek ima umetničkog duha. Međutim, posle II svetskog rata, počinju da se proizvode velike serije nakita gde se umetnički izraz postepeno gubi. Važan je samo vizuelni identitet .

Komentari su zabranjeni.