апр 23, 2010

Napisao u Istorija, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Talismani i amuleti različitih kultura

Talismani i amuleti različitih kultura

Talismani i amuleti različitih kultura

 

  • Krst – mesto porekla: Bliski Istok; dugo pre nego što su hrišćani usvojili ovaj simbol, krst je bio simbol plodnosti. Hrišćanska verzija krsta nastupa oko 4. veka nove ere, a odnedavno se nosi ne samo kao obeležje pripadnosti hrišćanskoj veri, već često i samo kao modni detalj.
  • Fatimina ruka – mesto porekla: islam; simbol ruke okrenute na dole potiče iz priče o Fatimi, kćerki proroka Muhameda, koja je usred kuvanja, spalila svoju ruku ugledavši svog muža kako kući dolazi sa ljubavnicom. talismani2Budući da Fatima nije vikala, njena ruka je simbol strpljenja i lojalnosti.
  • Srce –iako su brojne spekulacije o tome koja kulture je prva počela da koristi srce kao amajliju, ono je danas univerzalno prihvaćeno kao simbol ljubavi i dubokih emocija.
  • Skarabej – mesto porekla: drevni Egipat; skarabej simbolizuje besmrtnost i obnovu u svakom smislu, a naročito duhovnom. Drevni Egipćani nosili su skarabej kao zaštitu od smrti, a mrtvima su ga stavljali na grudi kako bi osigurali vaskrsenje pokojnika u život nakon smrti.
  • Solomonov grb – mesto porekla: Bliski Istok; šestougaona zvezda koja se lako prepozna kao simbol Judeje bila je, zapravo, korišćena u mnogim različitim religijama, kao što su hinduizam, islam i hrišćanstvo. Kabalisti ga smatraju simbolom zaštite od zla, a prihvaćen je i kao simbol jevrejskog identiteta.
  • talismani3Sveti Kristofer – mesto porekla: katolicizam; nekada se pričala priča o svetom Kristoferu koji je jednom prilikom pomogao Hristu da pređe preko opasne brze reke, zbog čega su ga proglasili svecem. No, oko 1960. godine, katolička crkva je ustanovila da se priča verovatno zasniva na prevari, pri čemu mu je oduzeta svetost. Ali, ovo nije umanjilo popularnost amuleta svetog Kristofera među putnicima, naročito u Americi. Oni veruju da će ih amulet svetog Kristofera čuvati prilikom putovanja od svih mogućih zala.

Komentari su zabranjeni.