апр 12, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Tanzanit – mlađani kamičak plavetnila najčistijih mora

Tanzanit – mlađani kamičak plavetnila najčistijih mora

Tanzanit – mlađani kamičak plavetnila najčistijih mora

Pastir Masai se smatra prvim pronalazačem tanzanita, nedavno razvijenog i popularnog dragog kamena u smislu lepote i retkosti. Novootkriveni dragi kamen zaokupio je pažnju mnogih 1967. godine i od tada konstantno pleni svojom lepotom. Smatra se amajlijom osoba rođenih u mesecu decembru, ali i da ima ogroman efekat pri lečenju.

Tanzanit poseduje boju koja kreće od ljubičaste pa stiže sve do tamno plave. Ono što menja boju je toplota. Kamen nasleđuje različite nijanse plave boje zbog prisustva mineralnih vanadijuma. Boja varira ako je tanzanit vrhunskog kvaliteta, pa se jako retko pomenuti kamen može pronaći i u nekoj od nijansi crvene boje.Tanzanite

Prelepi tanzanit se seče u najrazličitijim oblicima, počev od klasičnih rezova, pa sve do fensi rezova koji ističu sjaj i boju inače neverovatno lepog kamena.

Ime nosi po oblasti Tanzanija, jedinom području u kom je dostupan, i jedan je od najmlađih u svetu dragog kamenja, a i mnogo je puta ređi od dijamanata.

Komentari su zabranjeni.