феб 17, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Tehnika obrade zlata i srebra u antičkom Rimu

Tehnika obrade zlata i srebra u antičkom Rimu

Tehnika obrade zlata i srebra u antičkom Rimu

Najrasprostranjenija tehnika u umetničkoj obradi srebra i zlata zvala se filigranstvo. Bila je zastupljena, najpre, u oblasti Mediterana.

Rimska obrada zlata i srebra nastaje u prvom veku nove ere. Dokazi koji o tome svedoče jesu predmeti pronađeni na ostacima uništenih kuća prilikom erupcije vulkana 1979. godine.

Glavna razlika u obradi zlata i srebra u 4. i 5. veku, u odnosu na 6. i 7. vek, ogleda se u čistom hrišćanskom dekoru. Motivi koji preovlađuju u tehnici livenja i rezanja tog vremena jesu krst, riba,
vinova loza, Hristova figura…tehnika

Pod uticajem rimske umetnosti, za vreme Seobe naroda, ova tehnika izrade nakita bila je široko prihvaćena i kod germanskih plemena. Svoj vrhunac dostiže u Vizantiji, od 6. do 12. veka.

Nakon punog procvata izrade predmeta i nakita filigranskom tehnikom tokom 12. i 13. veka i postepenog odumiranja, do ponovnog procvata umetničke izrade nakita od filigrana,dolazi oko 1800. godine.

Komentari su zabranjeni.