мај 24, 2010

Napisao u Istorija, Izdvajamo, O materijalima | Коментари су искључени на Turmalin kamen – konkurent smaragdu

Turmalin kamen – konkurent smaragdu

Turmalin kamen – konkurent smaragdu

Turmalin kamen je davno, još u 16. veku, jedan španski osvajač pronašao u Brazilu. Turmalin kamen prelepe zelene boje zavarao je pronalazača, jer je verovao da je u pitanju smaragd. Međutim, u 19. veku naučnici su otkrili da je kamen koji je posedovao osvajač bio turmalin kamen, posebna vrsta minerala. No, potpuno je razumljivo zašto ga je španac pomešao sa smaragdom, a i nakon njega su mnogi mislili da je reč o nekom drugom kamenu. Evo zašto je to tako – malo dragog kamenja može da se poredi sa rasponom boje koju ima turmalin kamen, jer je u pitanju dijapazon od jarko crvene do svih nijansi zelene i plave.

Vrste i boje turmalina

Gemolozi razlikuju pet vrsta turmalina, kada je reč o njihovoj hemijskoj kompoziciji. To su: elbaite, liddicoatite, dravite, uvite i schorl.

Kod turmalina, gvožđe i titanijum zaslužni su za plavu i zelenu boju, a magnezijum za crvenu i roze. Veoma su turmalin_2popularni i obožavani parti-colored  turmalini čiji kristali sadrže razne boje a uzrok je različita koncetracija elemenata na različitim delovima kristala.

Najveća nalazišta turmalina se nalaze upravo u Brazilu, ali i u nekim zemljama Afrike i Azije. Što se tiče njegovih magičnih moći, turmalin kamen jača ljubavne i prijateljske veza, a pozitivno deluje i na poremećaje u radu nervnog sistema, bolesti kostiju , menstruacione tegobe, i slično.

Komentari su zabranjeni.