нов 27, 2009

Napisao u Istorija, O materijalima | Коментари су искључени на Ukleti dijamanti Sijere Lione

Ukleti dijamanti Sijere Lione

Ukleti dijamanti Sijere Lione

Sijera Lione bogata je dijamantima, međutim njeno stanovništvo od toga ne profitira. Zbog finansijske krize, cene dijamanata drastično su opale.

Pognutih leđa desetorica muškarca stoji u vodi u rupi rudnika Kensej. Na površinu dijamante vade ničim drugim do lopatom, kofom i sitom. Izuzetno naporan rad za svega tanjir riže na dan. Abubakar Dukri sanja o plantaži kakaoa u svom rodnom selu i kaže: “Naravno da želim da budem farmer. Ali, za mene nema šanse. Ko mi može pomoći da izađem iz rudnika? Sa praznom vrećom se ništa ne postiže. I zato nastavljam da tražim dijamante.“

Iako predeo obiluje prirodnim bogatstvima, stanovništvo ipak živi u velikoj muci. Ali,sijeraleone2 posao ide loše već godinama. Velike zarade na dijamantima su prošlost. U ratu su dijamanti bili krvava valuta. Privatizacija i ekstremna korupcija doveli su do toga da izvoz dragog kamenja čini još samo dva odsto bruto društvenog proizvoda Sijera Leone.

Finansijska kriza učinila je svije i na tržištu dragog kamenja. Cene su znatno opale. Na početku ove godine izvoz je zvanično doneo samo 70 miliona američkih dolara, što je manje od polovine u odnosu na isti period 2008. godine.

Komentari su zabranjeni.