нов 17, 2009

Napisao u Istorija, Izdvajamo, Kulture i civilizacije | Коментари су искључени на Umetnost divlje Afrike

Umetnost divlje Afrike

Umetnost divlje Afrike

Afrički nakit svedoči o estetskom i umetničkom ukusu, ali takođe i ukazuje na kulturne vrednosti, ekonomski i društveni razvoj, i socijalnu strukturu.

Prastari načini ukrašavanja ljudskog tela sačuvani su veoma dugo u pojedinim delovima Afrike. Narod ove zemlje razvio je posebnu vrstu umetnosti sa izuzetno bogatim sadržajem. Sve do današnjih dana zadržala se izrada nakita izrađenog od životinjskih zuba, semena plodova, slame, sjajnog konca, školjki, pužića – sve do najfinije oblikovanog nakita od slonovače, dragocenog kamenja, srebra i zlata. Nakit od prirodnog materijala ostao je u upotrebi kao deo kulturne prošlosti i njegovo nošenje je obično vezano za važne događaje i periode čovekovog života. Kao takav, nema funkciju prikaza društvenog prestiža i značaj bogatstva, za razliku od zlata, dragog kamenja i slonovače, ali ima važnu ulogu da ukrasi ljudsko telo i akcentuje samo najlepše osobine.

Neke vrste nakita imaju tu čast da budu posebno pomenute. Među nakitom od školjki, od posebne vredafrickinakit2nosti su predmeti od školjke imena kauri. Ova vrsta školjke koristila se i kao sredstvo plaćanja, pa su tim školjkama čak plaćali neveste i kupovali robove. Od školjke kauri pravljen je raznovrstan nakit, pre svega ogrlice nošene na posebnim svečanim slavljima. Neki od afričkih naroda su čuveni po izuzetnim predmetima izrađenim od perli različitog materijala, oblika i boja. O bogatstvu ove vrste nakita svedoči i podatak da je samo u grobu jednog vladara pronađeno više od 100 hiljada različitih vrsta perli. Od posebnog značaja su u zapadnoj Africi narukvice poznate pod nazivom manila, koje su se pokadkad takođe koristile u svrhe plaćanja.

Komentari su zabranjeni.